Ontdek wie jij bent, waar je staat en hoe jij de toekomst mee vormgeeft – met kunst, erfgoed en andere jongeren (12-20 jaar) uit Flevoland.
Word jij een SPACERUNNER?
Ben jij tussen de 16 en 20 jaar, woon je in Flevoland en heb je een mening over kunst, cultuur of de wereld om je heen? Dan zoeken we jou!
Als SPACERUNNER denk je mee over de inhoud van SPACES én maak je het verschil. Samen met andere jongeren vorm je de jongerenraad van het project. Jij helpt mee met het maken van een tentoonstelling én werkt met een kunstenaar aan een kunstwerk dat echt iets betekent.
- Je leert over kunst, cultuur en de geschiedenis van je provincie
- Je doet ervaring op in musea en culturele projecten
- Je programmeert, organiseert en creëert
- Je ontvangt een vergoeding voor je inzet
- Wij zorgen voor de pizza
Data & Locaties
Kies jouw plek en doe mee aan minimaal 2 bijeenkomsten:
📍 M. (Almere): 3 apr & 8 mei
📍 Museum Batavialand (Lelystad): 10 apr & 15 mei
📍 Museum Schokland: 24 apr & 22 mei
🕔 Tijd: 17:00 – 19:00
Voor ouders, scholen en begeleiders
SPACES is een vierjarig educatief en participatief traject dat jongeren (12 tot 20 jaar) uit heel Flevoland actief betrekt bij kunst, erfgoed en maatschappelijke vraagstukken. Het programma is ontwikkeld door Museum Batavialand en partners, en sluit aan bij culturele en maatschappelijke leerdoelen.
- Ontwikkeling & Educatie
Jongeren ontwikkelen onderzoeksvaardigheden, reflecteren op hun identiteit en omgeving, leren samenwerken en presenteren. - Maatschappelijke betrokkenheid
Van persoonlijke verhalen tot grote thema’s als klimaat, inclusie en migratie: jongeren verbinden het verleden met het heden én de toekomst.
Curriculumkoppeling
SPACES is inzetbaar voor: - CKV en kunstvakken
- Burgerschap en maatschappijleer
- Geschiedenis en erfgoededucatie
Jaarlijkse thema’s
2025 – My Space
Wie ben jij? Hoe laat je jezelf zien? Jongeren verkennen hun identiteit in relatie tot hun omgeving – fysiek én online – aan de hand van verhalen uit het verleden, zoals de bewoners van de Swifterbantcultuur, vissers op de Zuiderzee en pioniers op nieuw land.
Thema’s: identiteit, (digitale) zichtbaarheid, sociale invloeden
2026 – Your Space
Hoe geef je ruimte aan een ander? Jongeren gaan in dialoog over migratie, diversiteit en samenleven. Wat vertellen collecties ons over ontmoeting, vertrek en thuiskomen?
Thema’s: inclusie, culturele diversiteit, samenleven
2027 – Our Space
Wat maakt een samenleving leefbaar? Jongeren kijken naar de inrichting van Flevoland en werken samen met maatschappelijke partners rond thema’s als woningnood, duurzaamheid en stem geven aan verschillende perspectieven.
Thema’s: leefomgeving, participatie, maatschappelijke betrokkenheid
2028 – Future Space
Wat is jouw toekomstbeeld voor Flevoland? Jongeren brengen alle ervaringen samen in een kunstwerk én publiekspresentatie waarin hun visie op een duurzame toekomst zichtbaar wordt.
Thema’s: klimaatverandering, duurzaamheid, toekomst denken
XL-projecten en publiekspresentaties
Elk jaar eindigt met een groot project in de openbare ruimte: een kunstwerk of performance waarin jongeren laten zien wat ze hebben ontdekt, gemaakt of geleerd. Deze zijn publiek toegankelijk en vormen het kloppende hart van SPACES.
Over de musea achter SPACES
Museum Batavialand – Lelystad
Bij Museum Batavialand duik je in de bijzondere geschiedenis van land en water. Hier ontdek je hoe Flevoland uit zee ontstond, bewonder je eeuwenoude scheepswrakken en stap je aan boord van de Batavia – een indrukwekkend VOC-schip. Op de scheepswerf zie je ambachtslieden aan het werk en komt het verleden tot leven. Museum Batavialand laat zien hoe mensen ruimte hebben gemaakt, behouden en opnieuw vormgegeven.
M. – Almere
M. maakt kunst en land art beschikbaar in Flevoland voor diverse generaties en in samenwerking met partners in het culturele en maatschappelijke veld. Vanuit onze thuisbasis Almere transformeren we openbare ruimtes, landschappen en diverse locaties tot plekken waar kunst wordt beleefd en gevoeld. Wat je leeftijd ook is, bij M. is iedereen welkom om te ontdekken, te ervaren en geïnspireerd te worden.
Museum Schokland – Schokland
Op Schokland voel je hoe de strijd tegen het water het leven van mensen eeuwenlang heeft gevormd. Dit voormalige eiland in de Zuiderzee is nu UNESCO Werelderfgoed en vertelt het verhaal van bewoning, vertrek en veerkracht. In Museum Schokland ontdek je archeologische vondsten, oude sporen van menselijke aanwezigheid en de geschiedenis van een plek die steeds opnieuw ruimte moest vinden.
Meedoen of meer weten?
Ben jij tussen de 16 en 20 jaar en wil je meedoen?
Meld je aan via onderwijs@jijbentm.art met onderwerp: ‘SPACERUNNER’
Werk je op een school of met jongeren?
Neem contact met ons op voor educatieve trajecten of samenwerking via onderwijs@jijbentm.art met onderwerp ‘SPACES meer informatie’