Bezoek museum in Lelystad

Welkom in Batavialand: het leukste “leer en doe” museum in Flevoland

In Batavialand in Lelystad nemen we je mee op reis door 7.000 jaar Nederlandse geschiedenis. Hier ontdek je waar ons nationale DNA vandaan komt! We vertellen je verhalen over Nederland en het leven van de Nederlander; verhalen over het leven op de grens van land en water. Een grens die ons als land gevormd heeft.

Ga aan boord van de Batavia en waan je in de 17e eeuw!  Ontdek op de werf hoe de machtige handelsschepen uit de 17e eeuw gebouwd werden. In het museum leer je alles over het belang van watermanagement en het ontstaan van ’s werelds grootste polder: Flevoland. Batavialand ligt in het hart van Flevoland, meters onder de zeespiegel. Maar gelukkig hebben we goede dijken! Kom naar Lelystad en ga op ontdekkingsreis in ons museum. We verwelkomen je graag!

Van de prehistorie in Flevoland naar waterbeheersing in de toekomst: ontdek Batavialand!

 • Batavialand: bezoek de unieke werf en het leukste museum van Flevoland
 • Geschikt voor jong en oud: een leerzame en interactieve ontdekkingsreis
 • Regelmatig nieuwe vaste en tijdelijke presentaties en tentoonstellingen
 • Zeven dagen per week tot 17:00 uur geopend
 • Unieke rondleidingen en doe-activiteiten

Adresgegevens & Contactinformatie

Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA Lelystad (Flevoland)
T. 0320 225 900
E. info@batavialand.nl

Hier vind je Batavialand


Routebeschrijving
naar Lelystad, Flevoland.

Extra informatie voor mindervaliden

Het museum en de werf in Batavialand zijn toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en/of in een rolstoel zitten. Er is een aangepast toilet, het museum heeft een lift, er zijn rolstoelen en er kan op het plein voor het museum geparkeerd worden om iemand vlak voor de hoofdingang af te zetten.

De schepen 7 Provinciën (in aanbouw) en de Batavia zijn alleen via trappen bereikbaar. De Batavia is een authentieke reconstructie van een 17e-eeuws VOC-retourschip dat je zelfs tot in het ruim kunt verkennen. Je dient dan wel rekening te houden met smalle doorgangen en steile trappen.

Honden

Honden en andere huisdieren worden niet toegelaten in Batavialand. Blindengeleidehonden in functie en officieel opgeleide hulphonden zijn wel toegestaan.

Prijzen & tickets

Hieronder vind je een overzicht van de toegangsprijzen voor Batavialand. Een kaartje geeft je toegang tot het museum (voorheen: Nieuw Land Erfgoedcentrum) en de werf (voorheen: Bataviawerf). Groepen kunnen ook alleen het museum of de werf bezoeken; daarvoor gelden speciale prijzen.

Individuele tickets Prijs
Volwassenen €14,-
Kind (4 - 12 jaar) €7,50
Kind (0 – 3 jaar) Gratis
Gezinskaart (2 vw / 2 k) €36,-
Studenten €9,50
Vrienden Bataviawerf Gratis
Museumkaarthouders Gratis
Groepstarieven (vanaf 15 personen) Prijs
Volwassenen €11,50
Kind (4 - 12 jaar) €5,50
Kind (0 – 3 jaar) Gratis
Scholieren €7,50

Een bezoek aan Batavialand is een mooie invulling voor schoolreisjes, bedrijfsuitjes of familiedagen. Speciaal voor groepen vanaf 15 personen hebben wij het groepstarief. Wat minder tijd beschikbaar? Het is ook mogelijk om óf alleen het museum óf alleen de werf te bezoeken. Neem contact met ons op voor de speciale tarieven en specifieke wensen. We zijn je graag van dienst. Groepen vanaf 15 personen dienen vooraf te reserveren. De korting voor groepen bedraagt € 2,50 korting per persoon op de huidige entreeprijs. Dit is niet geldig op combinatietickets of bij arrangementen.

Lees hier meer informatie voor groepen

Online tickets bestellen voor het museum en de werf

Binnenkort kun je hier je kaartjes online bestellen.

Tentoonstellingen

In Batavialand vinden diverse tentoonstellingen plaats. De vaste tentoonstellingen zijn onderdeel van het hoofdthema van het museum, de tijdelijke tentoonstellingen zijn aanvullend en vormen een leerzaam uitstapje naar aanverwante, interessante onderwerpen.

Vaste tentoonstellingen

Met zeven vaste tentoonstellingen krijgen bezoekers van Batavialand antwoord op vragen als: “wie heeft het nieuwe land bedacht?”, “hoe oud is Flevoland nu eigenlijk?” en “wat was er in de 15e eeuw aan boord van een schip op de Zyuiderzee?”.

Activiteiten

In Batavialand worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld een lezing, studiebijeenkomst, film- of theatervoorstelling, kinderactiviteit of thema evenement zijn. In het museum en op de werf vinden activiteiten plaats voor jong en oud.

Op dit moment vinden er de volgende activiteiten plaats:

 • Startdatum: 30-05
 • Aanvang: 10:00
 • Einde: 17:00

Maak van de stakingsdag een feestdag en bezoek op 30 mei Batavialand! Kinderen uit het basisonderwijs en hun begeleiders mogen voor maar € 2,50 Batavialand bezoeken. Stap aan boord van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Of laat je verrassen door de maritieme tentoonstellingen, prese....

Lees meer
 • Startdatum: 02-06
 • Aanvang: 14:00
 • Einde: 14:30

Alhoewel VOC schip de Batavia geen oorlogsschip was, stonden aan boord van de Batavia 24 stuks gietijzeren geschut ter verdediging. De Batavia was een retourschip, bestemd voor het vervoer van goederen en personeel tussen Nederland en Azië. Omdat het schip zichzelf en de belangen van de VOC moes....

Lees meer
 • Startdatum: 14-06
 • Einddatum: 16-06
 • Aanvang: 08:30
 • Einde: 18:00

De 100ste verjaardag van de Zuiderzeewet is een feestje waard! Daarom wordt op 14, 15 en 16 juni in Lelystad groots uitgepakt met de Zuiderzee Havendagen. De Zuiderzee Havendagen worden officiëel geopend met een vlootschouw op donderdag 14 juni. Hier doen zeer bijzondere schepen aan mee. Zoals s....

Lees meer
 • Startdatum: 16-06
 • Aanvang: 14:00
 • Einde: 14:30

Alhoewel VOC schip de Batavia geen oorlogsschip was, stonden aan boord van de Batavia 24 stuks gietijzeren geschut ter verdediging. De Batavia was een retourschip, bestemd voor het vervoer van goederen en personeel tussen Nederland en Azië. Omdat het schip zichzelf en de belangen van de VOC moes....

Lees meer
 • Startdatum: 17-06
 • Aanvang: 11:00
 • Einde: 16:00

Leer knopen met behulp van onze vrijwilligers en neem je eigen geknoopte sleutelhanger mee naar huis. Onze vrijwilligers kunnen je tijdens het knopen ook alles vertellen over hoe ze vroeger knoopten. Kom gezellig knopen bij de werf van Batavialand, er zijn geen extra kosten verbonden aan deze act....

Lees meer
 • Startdatum: 28-07
 • Einddatum: 05-08
 • Aanvang: 10:00
 • Einde: 17:00

In de zomervakantie, van 28 juli t/m 05 augustus 2018, organiseert De Bootbouwschool uit Den Helder een 9-daagse, traditionele cursus bootbouw in Batavialand. Onder het oog van de bezoekers wordt er een overnaads zeilsloepje met een prachtige spiegel gebouwd van eiken of mahonie gangen op eike....

Lees meer
 • Startdatum: 22-09
 • Aanvang: 14:00
 • Einde: 16:00

Batavialand organiseert in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Flevoland de lezing: 'Gevolgen van de reformatie in onze samenleving'. De lezing wordt gegeven door Fred van der Zwan en gaat onder andere over het volgende.

Een nieuwe maatschappelijke orde als ....

Lees meer

Nieuws over Batavialand

Hier lees je de meest recente nieuwsberichten over Batavialand.

Oudere nieuwsberichten bekijken? Bekijk ons nieuwsarchief.

Rondleidingen voor groepen

Batavialand, met het grootste museum in Lelystad en Flevoland, organiseert rondleidingen voor groepen. Onder leiding van een deskundige gids leren jullie alles over het verleden en het heden van Flevoland, de grootste polder ter wereld, over scheepsbouw en het verhaal van de Batavia. De rondleidingen kunnen gegeven worden in vele talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans en Duits, en duren tussen de 1,5 en 3 uur.

 • Duur rondleiding: 1,5 tot 3 uur (afhankelijk van programma)
 • Talen: Nederlands, Engels, Frans en Duits; andere talen op aanvraag
 • Een rondleiding is gratis
 • Cateringarrangement bij te boeken

Vraag een prijsopgave voor een groepsrondleiding aan via het speciale contactformulier . Bij groepsboekingen gelden de Algemene voorwaarden en de Bezoeksvoorwaarden.

Museumwinkel

Batavialand heeft in zowel het museum als op de werf een winkel waar je terecht kunt voor een mooi souvenir of een interessant boek. Onze collectie boeken over de Zuiderzeewerken (Flevoland) en de VOC is zeer uitgebreid. Je treft in onze winkels prachtige artikelen aan die in onze eigen werkplaatsen zijn gemaakt. Verras je familie en vrienden eens met een origineel handgemaakt cadeau uit onze winkel! De winkel is vrij toegankelijk, ook zonder entreekaartje!


Restaurants

Op de locatie werf en naast het museum tref je een restaurant aan. Beide restaurants kenmerken zich door een unieke sfeer. Op de werf proef je de maritieme sfeer van de 17e eeuw in restaurant De Taveerne. De sfeer zoals deze in de tijd van de drooglegging was proef je in pioniersrestaurant De Cantine. Het aanbod in beide restaurants is divers. Hier geniet je lekker na van je bezoek aan Batavialand.

Veelgestelde vragen

Kan ik met mijn Museumkaart gratis naar binnen?
Ja, Batavialand biedt het gehele jaar door gratis toegang voor Museumkaarthouders.

Waar kan ik een entreekaart kopen?
Je kunt bij zowel het museum als bij de gelijk daarnaast gelegen werf een entreekaart kopen.

Wat zijn de openingstijden van Batavialand?
Kijk hier voor de openingstijden.

Waarom is er geen 65+ korting?
Batavialand vindt het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met cultuur. Daarom zijn er aantrekkelijke kortingen voor kinderen, studenten en families met kinderen. Als gevolg hiervan betalen zowel volwassenen als 65-plussers het reguliere tarief.

Mijn navigatiesysteem herkent het adres niet, wat moet ik doen?
Dat komt door de straatnummering in Lelystad; deze bestaat uit twee keer twee cijfers. Voer daarom het alternatieve adres Lelybaan, Lelystad in. Je komt dan vanzelf bij de VOC-garage waar je kunt parkeren.

Waar kan ik parkeren?
In de VOC-garage aan de Lelybaan. Parkeren kost hier € 1,20 per uur met een maximum van € 10,- per dag. Je kunt ook parkeren op de parkeerplaats van Bataviastad tegen een vast tarief van € 3,- per dag.

Hoe kom ik vanaf het NS-station naar Batavialand?
Ieder half uur vertrekt lijn 3 vanaf Station Lelystad naar het Batavia Kwartier. De rit duurt elf minuten. Kijk hier voor de actuele dienstregeling.

Kan ik met mijn eigen boot naar Batavialand varen?
Ja, Batavialand is uitstekend bereikbaar per boot. Je kunt je boot afmeren in de Batavia Haven; deze ligt op vijf minuten loopafstand van Batavialand.

Routebeschrijving naar Batavialand

Batavialand: Erfgoedpark der Lage Landen is gevestigd in Lelystad in de provincie Flevoland en is met de auto en het openbaar vervoer goed te bereiken. Voor een bezoek aan het museum of de werf stel jeLelybaan, Lelystadin op je navigatie.

Per auto:

Uit het noorden (Heerenveen / Emmeloord):

Afslag Lelystad Noord / N302. Onderaan de afslag rechtsaf, richting Batavia Stad. Volgende rotonde rechtdoor. Na 5,5 km bij de rotonde nogmaals rechtdoor. Na 2 km bij de volgende rotonde linksaf, richting Lelystad/Batavia Haven (of volg de borden Batavia Stad om te parkeren bij Batavia Stad). Na 400 meter bij de rotonde rechtsaf, richting Batavia Haven. Rij rechtdoor op de kleine rotonde, je kunt parkeren in de VOC garage. Voor het gehele gebied geldt betaald parkeren.

Uit het zuidwesten (Amsterdam / Almere):

Afslag Lelystad Noord / N302 (tweede afslag Lelystad). Onderaan de afslag rechtsaf, richting Batavia Stad. Volgende rotonde rechtdoor. Na 5,5 km bij de rotonde nogmaals rechtdoor. Na 2 km bij de volgende rotonde linksaf, richting Lelystad / Batavia Haven (of volg de borden Batavia Stad om te parkeren bij Batavia Stad). Na 400 meter bij de rotonde rechtsaf, richting Batavia Haven. Rij rechtdoor op de kleine rotonde, je kunt parkeren in de VOC garage. Voor het gehele gebied geldt betaald parkeren.

NB: let erop om bij gebruik van een navigatiesysteem "Lelybaan, Lelystad" in te geven.

Openbaar vervoer:

Vanaf NS-station Lelystad kunt je met lijn 3 naar Batavialand. De rit duurt slechts elf minuten. Er rijden ook treintaxi's. Raadpleeg 0900-9292 OV Reisinformatie voor de juiste verbinding. Kijk op de website van Arriva voor de juiste bustijden.

Routekaart en parkeren:

In het gebied is volop parkeergelegenheid op korte loopafstand van Batavialand.

Vrachtwagens die moeten laden en lossen bij Batavialand en mindervaliden worden verzocht de groene route te volgen. Touringcars kunnen, na afzetten van hun groep, de touringcar parkeren op de lang-parkeren parkeerplaats achter Only for Men (paarse route). Bezoekers voor de VOC-garage volgen de rode route. Ook is het voor bezoekers mogelijk om op een van de parkeerplaatsen van Batavia Stad te parkeren.

Klik op de foto voor een vergroting

Ontdek Lelystad en Flevoland

Lelystad heeft nog zoveel meer te bieden! Klik hier voor tips en mogelijkheden om je bezoek in Lelystad of omgeving te verlengen.

Heb je vragen over je bezoek, groepsbezoek, arrangement of wil je een ruimte boeken? Op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur kun je contact opnemen met de afdeling reserveringen via telefoonnummer 0320 261 409 of per e-mail: reserveringen@batavialand.nl. We staan je graag te woord.

Scholen & Kids

In Batavialand kan je vooral lekker veel “doen”! Dat maakt een bezoek voor kinderen erg leuk. Batavialand heeft ook een breed aanbod aan culturele activiteiten voor het onderwijs. Ons streven is om de lesstof op een attractieve manier aan te bieden, een bezoek in het kader van het lesprogramma wordt zo echt “edutainment”.

Scholen & Kids