Flevoland in de Tweede Wereldoorlog

50 foto's van Flevoland

Breng je stem uit op foto’s van Flevoland in de Tweede Wereldoorlog

Op de website www.in100fotos.nl/Flevoland bekend gemaakt welke 50 foto’s van Flevoland in de Tweede Wereldoorlog zijn gekozen door een provinciale werkgroep met vertegenwoordigers van Batavialand, Het Flevolands Archief, Historisch Centrum Noordoostpolder, Historisch Marknesse in Woord en Beeld, Museum Nagele,Museum Schokland, Omroep Flevoland, Stichting Ongeland, Urk in Oorlogstijd en Urker Museum Het Oude Raadhuis.

Nu word jij opgeroepen om je stem uit te brengen. Je kunt dit doen door te gaan naar de website www.in100fotos.nl/flevoland/stem. Je kunt van 15 januari t/m 21 januari je stem uitbrengen. De 25 meest gekozen foto’s gaan als provinciale keuze deel uitmaken van een landelijke groep van foto’s waarvan een vakjury er uiteindelijk 100 uitkiest.

De provinciale werkgroep heeft geprobeerd foto’s te selecteren die het beste het verhaal vertellen van wat zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld op Urk, in de Noordoostpolder en boven het IJsselmeer. Onderwerpen die aan bod komen zijn: 1. Militaire strijd en bevrijding, 2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, 3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie en Aanpassing, 4. Verzet en Repressie (Duitse terreur), en 5. Dagelijks leven. De 50 foto’s die worden getoond worden verwerkt in een pop-up tentoonstelling die in april, de Maand van de Vrijheid, in Flevoland zal rondreizen.

Voor Flevoland is het heel bijzonder dat er in het grootste deel van de provincie nooit een oorlog is uitgevochten. Het nieuwe land van de provincie werd in vrede veroverd op de Zuiderzee.

De Flevolandse foto’s gaan over de visserij van Urk, de bleekneusjes die vanuit het westen van Nederland naar Urk gingen om aan te sterken, de Noordoostpolder als onderduikersparadijs, de aanleg en ontginning van de polder met toestemming van de Duitse bezetter, de razzia van november 1944, de luchtoorlog boven het IJsselmeer en de teruggevonden vliegtuigwrakken in de polderbodem.

Wij hopen dat je meedoet en je stem uitbrengt!