Kleinscheeps

Waar scheepsmodellen groots worden

Scheepsmodellen saai? Kom naar de tentoonstelling Kleinscheeps en een wereld gaat voor je open.

Wist je dat wetenschappers prachtige modellen bouwen om te kijken hoe scheepsconstructies in elkaar zitten? En wat dacht je van tastmodellen voor blinden en slechtzienden, zodat zij kunnen voelen hoe een schip is opgebouwd.

Een collectie van zo’n 100 modellen laat scheepstypen zien uit de periode van de late middeleeuwen tot de Nieuwste Tijd. Vissersschepen, vrachtschepen, oorlogsschepen, pleziervaartuigen. Een passagiersschip dat tijdens de hongerwinter in 1945 een belangrijke rol speelde… Het is een bonte verzameling scheepsmodellen die jong en oud zal aanspreken.

Wil je beleven hoe een scheepsmodel gemaakt wordt?

Loop naar het modelbouwatelier op de werf. Daar kan je over de schouder van de modelbouwer meekijken bij het maken van bouwtekeningen. Kijk je naar beneden dan zie je hoe ze aan het pronkstuk ‘De 7 Provinciën’ werken. Tijdens de tentoonstelling wordt dit vlaggenschip van Michiel de Ruyter van tuigage voorzien.

Van kleine papieren modellen tot een scheepsmodel van 6 meter lang: Kleinscheeps is een walhalla voor iedereen die meer wil weten over schepen, scheepsmodellen en het bouwen ervan. Van 17 mei tot en met 10 november te bezoeken in Batavialand.