Nationale Archeologiedagen

Verdronken Land

Flevoland neemt in de archeologie een bijzondere plaats in. Als aangewonnen land uit zee is dit gebied vooral bekend als scheepskerkhof. Maar de bodem bevat ook talloze schatten uit een veel verder verleden, zoals uit de prehistorische Swifterbantcultuur. Tijdens de Archeologiedagen op 19 en 20 juni besteden we volop aandacht aan de Flevolandse bodemschatten en het belang van archeologie.

Er zijn diverse lezingen over archeologisch onderzoek naar (maritieme) schatten uit deze en vorige eeuwen. Zo vertelt maritiem archeoloog Thijs Coenen over scheepswrakken op het Markermeer. In de omgeving van het Hoornse Hop zijn met behulp van sonar wrakken gelokaliseerd, die mogelijk gezonken zijn tijdens de slag om de Zuiderzee (1573). Hij vertelt over nieuwe technieken die het mogelijk maken om deze wrakken beter te onderzoeken.

Yftinus van Popta verzorgt zijn lezing over zijn onderzoek naar het middeleeuwse landschap in het gebied van de huidige Noordoostpolder. Hij ontdekte aan de hand van archeologische vondsten, historische bronnen en specialistische hoogtekaarten dat hier tussen 1100 -1400 na Chr. diverse nederzettingen hebben gelegen. Met zijn verhaal over zijn onderzoek opent hij tevens de nieuwe tentoonstelling Verdronken Land.

Archeologen geven een kijkje achter de schermen door de archeologische depots en het restauratieatelier, er zijn demonstraties vuursteen bewerken en houten lepels snijden. De AWN geeft informatie over vrijwilligerswerk in de archeologie en er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen.

Op het voorplein kun je met de metaaldetector aan de slag! Wat weet jij in het zand te vinden? Speel interactieve spellen op de Active Floor, leer runen schrijven, maak je eigen ketting, puzzel met scherven, maak je eigen potje van klei, doe het molenspel en teken een grottekening of kleurplaat.