Flevoweekend

Tijdens het Flevoweekend leer je alles over Flevoland!

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober wordt de historie van Flevoland extra in de schijnwerpers gezet in Batavialand Museum. Bezoek de tijdelijke mini-expositie 'Van Plan Lely tot Provincie Flevoland' met bijzondere historische documenten en voorwerpen die normaliter niet te zien zijn omdat ze in onze depots worden bewaard.

De conservator van het Museaal Depot verschaft een aantal malen nadere toelichting bij deze exclusieve presentatie. Ook de Flevowand, het grote geborduurde doek van de Flevolandse geschiedenis is aangevuld met talrijke unieke objecten uit de depots van Batavialand.

Vergeet tijdens het bezoek niet om een kijkje te nemen in de polderschuur, waar een gerestaureerde Caterpillar, een rupstrekker uit de ontginningsperiode van Flevoland, te zien is. Een naslagwerk voor thuis aanschaffen? Keuze genoeg, tijdens het weekend zal er een speciale “Flevolandse geschiedenis” thema boekenkraam staan.

Ook voor de (klein)kinderen is er genoeg te beleven. Zo is er een speurtocht, kunnen ze op trippen lopen en spelenderwijs leren over de werking van polders in het Watertheater. Geniet tenslotte met zijn allen van een ontmoeting met het living statue ir. Cornelis Lely, de vader van het Zuiderzeeproject waaraan we in Flevoland onze droge voeten te danken hebben.

---
Wist je dat Flevoland veel ouder is dan je denkt? De Flevowand, een borduurwerk van 60 meter lang, laat je de hele geschiedenis van Flevoland zien. Sinds kort zijn er bijzondere objecten te zien bij de Flevowand. Zo ligt er een bot van een mammoet en zelfs een geweer dat gebruikt werd tijdens de Slag op de Zuiderzee van bijna 500 jaar geleden! Bekijk de vondsten uit Flevoland van nu tot 7.000 jaar geleden.

Weet jij waarom Lelystad zo heet? Lelystad is vernoemd naar Cornelis Lely! Dat is de vader van het Zuiderzeeproject. Hij had een plan bedacht om van de Zuiderzee land te maken en zo is Flevoland bedacht. In de mini-expositie ontdek je door middel van kaarten, tekeningen en andere documenten hoe hij dit plan heeft bedacht en hoe Flevoland is ontstaan.

De persoon die je niet mag missen tijdens het Flevoweekend is Cornelis Lely. Je kunt gewoon een praatje met hem maken. Hij kan je alles vertellen de plannen die hij heeft gemaakt voor Flevoland.

Naast bovenstaande activiteiten is er nog genoeg te doen voor de kleintjes. Ga op pad met de speurtocht, speel spellen op de active floor en leer over de werking van de polders in het Watertheater.