Schepenweekend Ventjager

Leer alles over het meer dan 300 jaar oude vistransportschip

Drie maal is scheepsrecht luidt het gezegde als er twee keer iets misgaat. Op schepen, waar het gezegde vandaan komt, was drie juist een belangrijk getal. Zo ook in Batavialand, want in de maand september heeft het museum maar liefst drie schepenweekenden in petto, die uiteraard allemaal hun eigen succesverhaal hebben.

25-26 SEPTEMBER SCHEPENWEEKEND VENTJAGER

Altijd al meer willen weten over het unieke scheepswrak van een ventjager, dat bij Batavialand in het museum te zien is? Dan zijn de schepenweekenden het perfecte moment om langs te komen! Om precies te zijn, op 25-26 september en 27-28 november 2021. In deze weekenden staat dit meer dan 300 jaar oude vistransportschip uit Flevolandse bodem in de schijnwerpers.  In 1986 werd het 14 meter lange wrak bij Swifterbant opgegraven en geheel geborgen, evenals de vele vondsten die erin werden aangetroffen. Doordat het schuin in de bodem terecht kwam is de stuurboordkant grotendeels vergaan, wat een uitzonderlijke blik geeft op hoe het schip van binnen in elkaar zit.

Ontdek hoe het was om vroeger aan boord van zo’n vistransportschip op de Zuiderzee te verblijven. Stap de active floor op voor een speciaal memory spel en doe mee met het vishandelspel! Bekijk het wrak samen met de conservator en luister naar een lezing over het schip. Of bekijk onze filmpjes uit het depot, voor nog meer bijzondere archeologische vondsten uit het wrak die normaal niet in het museum te zien zijn.

Of kom naar één van de andere schepenweekenden

De Ventjager is het derde schepenweekend in de reeks. Ook kun je het schepenweekend Batavia of het schepenweekend Waterschip bezoeken. Extra bijzonder is dat de weekenden zowel over een scheepswrak, een schip in aanbouw en een voltooid schip gaan!