Weekend van de Wetenschap

Wat doet een onderzoeker nu precies?

Op 2 en 3 oktober vindt het landelijke evenement Weekend van de Wetenschap plaats. In heel Nederland worden tal van activiteiten georganiseerd om wetenschap op toegankelijke wijze te presenteren aan publiek.
Ook bij Batavialand is dit weekend extra veel te zien. Zo laten onze onderzoekers en archeologen de wetenschappelijke kant van hun werk zien.

Voor deze activiteit worden geen extra kosten berekend, Tijdens Weekend van de Wetenschap gelden de reguliere toegangsprijzen.

Wetenschap is onderzoek of is onderzoek wetenschap

Wat doet een archeoloog of een onderzoeker nu precies? Tijdens het weekend van de wetenschap op 2 en 3 oktober gaan we nader in op deze beroepen. Zo komt er bij het bouwen van een schip bijvoorbeeld meer kijken dan alleen timmerwerk. Wat voor wetenschappelijk onderzoek wordt er gedaan om een echte reconstructie te bouwen.

Wat vind je in scheepswrakken?

Ga met onze maritiem archeoloog op pad en ontdek de vondsten uit de scheepswrakken van Flevoland.
Voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar is er een speciaal bezoek aan ons scheepsarcheologisch depot. Er kunnen per bezichtiging maximaal 6 personen mee. Schrijf je in bij de receptie van het museum. De eerste ronde start om 13 uur. Elk uur start een nieuwe ronde.

De Archeoloog aan het werk

De ArcheoHotspot is dit weekend geopend. Kom meedoen, informatie vragen en leren wat een archeoloog allemaal doet.

Boeiend werk, zelf ervaren
De ArcheoHotspot in Batavialand is de plek waar je een archeoloog aan het werk ziet. Bezoekers kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken, of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan.

Sporen van toen
Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen van ver voor onze tijd hebben achtergelaten. Batavialand kan dankzij deze sporen veel vertellen over het leven van onze voorouders.

Onder de grond in Flevoland

Samen met onze archeoloog ga je mee op onderzoek in het provinciaal depot van Flevoland.
Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar breng je een bezoek aan het depot en hoor je van alles over onderzoek en voorwerpen uit de Flevolandse bodem.
Er kunnen per bezoek maximaal 6 personen mee. Schrijf je in bij de receptie van het museum. De eerste ronde start om 13 uur. Elk uur start een nieuwe ronde.

Kom Caterpillars kijken

Op 2 en 3 oktober laten we tijdelijk de motor van de Caterpillar draaien. Ben je erbij?
Een Caterpillar D4C, een rupstrekker die sinds 1960 is ingezet in Flevoland, is opgeknapt door de Stichting Polderpioniers Flevoland.
Hij wordt tentoongesteld samen met een opengewerkt model van deze motor. De opengewerkte Caterpillar krijgt onder de ogen van het publiek op 2 of 3 oktober een schoonmaakbeurt.