Tijdelijke tentoonstelling Waterschip in reconstructie

Op de werf bouwt Batavialand aan een zogeheten Waterschip. Dit schip wordt zo precies mogelijk gereconstrueerd op basis van gegevens uit archeologische vondsten. Het Waterschip zal een reconstructie op ware grootte zijn van een in 1978 opgegraven wrak (ZM22) uit de zestiende eeuw. In de nieuwe tentoonstelling op de museum locatie leer je meer over het wrak en hoe archeologie en historische scheepsbouw samen de geschiedenis reconstrueren.

De originele onderdelen die je terugziet in de tentoonstelling zijn grondig onderzocht door archeologen. Zo konden onder andere de vuurkist, de blokken en de spil van het schip worden gereconstrueerd. Ook de bevestigingsmiddelen zoals nagels en krammen worden op dezelfde manier gemaakt zoals vroeger.

Een bijzondere tentoonstelling waar archeologie en historische scheepsbouw samenkomen. Sommige gereconstrueerde onderdelen zijn zelfs uit te proberen. Zo ontdek je bijvoorbeeld wat een spil is en hoe deze werkt. De tentoonstelling is vanaf 4 juli in het museum van Batavialand te zien. Maak de dag compleet met een bezoek aan de reconstructie in aanbouw op de werf.

De opening van de tentoonstelling is tevens de aftrap van de veldschool, waar studenten een overnaads 16e -eeuws waterschip soortgelijk aan de ZM22 gaan opgraven.