Alle Hens Aan Dek op De Batavia

Alle Hens Aan Dek op De Batavia

Samenwerken aan een Meesterwerk: Scheepsbouwers, Studenten en Vrijwilligers bij Werkbedrijf Lelystad

 

Deze zomer krijgt de iconische reconstructie van het VOC-spiegelretourschip ‘De Batavia’ een welverdiende onderhoudsbeurt. Dit gaat niet alleen over verf en timmerwerk, maar ook over de kracht van samenwerking en gemeenschap. Scheepsbouwers, studenten, vrijwilligers en deelnemers van het Werkbedrijf Lelystad bundelen hun krachten om dit het schip de liefde te geven die ze nodig heeft. Op 20 juli vieren we een belangrijke mijlpaal: het grote windgaas doek wordt feestelijk verwijderd, waardoor De Batavia weer beter te zien is. Tijdens de werkzaamheden is het schip gewoon te bezoeken!

Een Diverse Werkploeg

Tot 4 oktober - de dag waarop in 1985 de kiel van De Batavia werd gelegd - werkt een divers gezelschap aan het schip. De ploeg bestaat uit enthousiaste studenten van het European Solidarity Corps (ESC), mbo-stagiaires, toegewijde vrijwilligers, deelnemers van het Werkbedrijf Lelystad, re-integrerende medewerkers en jongeren met een vakantiebaantje. Onder leiding van ervaren scheepsbouwers, leermeesters en medewerkers van Museum Batavialand werken zij samen aan dit bijzondere project. "De Batavia heeft liefde nodig, en die liefde geven wij als Bataviateam de komende maanden," aldus Simon Hoekstra, Hoofd Onderhoud van de Batavia.

Een Historisch Leerproject

In 1985 startte scheepsbouwer Willem Vos een ambitieus project: de reconstructie van een Oost-Indiëvaarder uit 1628, De Batavia. Dit schip, dat op zijn eerste reis verging voor de kust van Australië, werd met behulp van zo'n 600 jongeren herbouwd op de werf waar nu ons museum staat. Dit project diende als een scholings- en jeugdwerkgelegenheidsproject, waarin jongeren waardevolle ambachtelijke vaardigheden en ervaring opdeden. Net zoals toen, vormt de huidige werkploeg een dwarsdoorsnede van de maatschappij, verenigd in hun passie voor scheepsbouw.

20 juli: Een Belangrijke Mijlpaal

Op 20 juli om 13:15 uur wordt het windgaas doek, dat de afgelopen jaren het schip beschermde, feestelijk verwijderd. De vlag zal worden gehesen en er zullen saluutschoten worden afgevuurd. Bezoekers zijn van harte welkom om dit bijzondere moment mee te maken. Hoewel de houten steigers rondom het schip blijven staan voor de verdere schilderwerkzaamheden, zal de grootste zichtbelemmering verdwijnen, waardoor De Batavia weer volop te bewonderen is.

Kom langs en beleef het herstel van De Batavia van dichtbij. Samen bouwen we aan de toekomst van dit prachtige schip!