MuseumJeugdUniversiteit

Toen de Zuiderzee in 1932 werd afgesloten veranderde er veel voor Nederland. De zee verdween, er zijn polders gemaakt en er is nieuwe natuur gekomen.  Tijdens de vier MuseumJeugdUniversiteit- colleges ontdek je hoe het met de nieuwe natuur gaat en of leven in een polder wel zo verstandig is.

Hoe wild is de natuur in de Oostvaardersplassen?

In Flevoland vind je de Oostvaardersplassen, een groot stuk nieuwe natuur. Maar wat is dat voor natuur? Wie zorgt er voor de planten en de dieren? Beleef een dag uit het leven van boswachter Mikal Folkertsma van de Oostvaardersplassen.
Datum: 23 september 2018

Is wonen in nederland gevaarlijk?

Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn helemaal omringd door water. En het water staat ook nog eens hoger dan het land. Waarom breken de dijken niet door? Water is toch heel sterk? Hoe houden wij onze voeten droog? Kortom: wat moet er allemaal gebeuren om veilig in Flevoland te wonen? Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland vertelt er alles over. Water beweegt ons!
Datum: 14 oktober 2018

Hoe kan een eiland goed zijn voor water?

Het Markermeer moest eigenlijk land worden. Maar het plan van Cornelis Lely is niet helemaal uitgevoerd. Nu komen er in het Markermeer nieuwe eilandjes. Waarom worden ze gemaakt? En door wie? Tijdens dit college leer je meer over Marker Wadden en waarom ze zijn bedacht.
Datum: 4 november 2018

Waarom is wetenschap belangrijk?

Diederik Jekel is wetenschapsjournalist en hij maakt wetenschap begrijpelijk. Hij laat zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is. Wetenschap is overal om ons heen, diep verweven met alle facetten van ons bestaan en daarmee dichterbij dan ooit. Maar door alle ingewikkelde en piepkleine praktisch onzichtbare technologieën wordt wetenschap steeds onbegrijpelijker. Dus het is tijd dat iemand het ons goed uitlegt!
Datum: 16 december 2018

Wil je deze collegereeks bijwonen? Schrijf je dan nu in via MuseumJeugdUniversiteit.