Flevoland in de Tweede Wereldoorlog

50 foto's van Flevoland

De provinciale zoektocht naar de 50 meest aansprekende foto’s is afgerond. Bekijk hier welke foto's door de Flevolandse werkgroep zijn ingestuurd.
De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Batavialand, Het Flevolands Archief, Historisch Centrum Noordoostpolder, Historisch Marknesse in Woord en Beeld, Museum Nagele,Museum Schokland, Omroep Flevoland, Stichting Ongeland, Urk in Oorlogstijd en Urker Museum Het Oude Raadhuis.

De provinciale werkgroep heeft foto's geselecteerd die het beste het verhaal vertellen van wat zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld op Urk, in de Noordoostpolder en boven het IJsselmeer. Onderwerpen die aan bod komen zijn: 1. Militaire strijd en bevrijding, 2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, 3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie en Aanpassing, 4. Verzet en Repressie (Duitse terreur), en 5. Dagelijks leven. De 50 foto’s die worden getoond worden verwerkt in een pop-up tentoonstelling die in Flevoland zal rondreizen. Momenteel is het te zien in Batavialand!

Voor Flevoland is het heel bijzonder dat er in het grootste deel van de provincie nooit een oorlog is uitgevochten. Het nieuwe land van de provincie werd in vrede veroverd op de Zuiderzee.

De Flevolandse foto’s gaan over de visserij van Urk, de bleekneusjes die vanuit het westen van Nederland naar Urk gingen om aan te sterken, de Noordoostpolder als onderduikersparadijs, de aanleg en ontginning van de polder met toestemming van de Duitse bezetter, de razzia van november 1944, de luchtoorlog boven het IJsselmeer en de teruggevonden vliegtuigwrakken in de polderbodem.

Per provincie zijn er 25 foto’s door naar de landelijke jury gegaan, die uiteindelijk 100 foto's hebben gekozen.