Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: hét grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar is het thema ‘Opstand’. Aan de hand van dit thema worden er tijdens de herfstvakantie allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kunnen kinderen een dag door de archieven struinen, is er een lezing over de geschiedenis van de Urker visserij en is er de verkiezing van het ‘Stuk van het jaar’. Als kers op de taart vindt het jaarlijks terugkerende evenement ‘de Piratendag’ plaats op de werf in Batavialand. Kortom, een bomvol herfstvakantie-programma in Batavialand!

Lezing: Urk en de Visserij

In het kader van ‘De Maand van de Geschiedenis’ vindt de lezing: Urk en de Visserij plaats. De afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en een ingreep van de visserij-inspectie hadden grote gevolgen voor de Urker visserij. Voormalig visser en havenmeester Jan van Urk vertelt hierover tijdens een boeiende lezing op vrijdag 26 oktober om 15.00 uur in Batavialand. Voor bezoekers van Batavialand is deze lezing gratis.

Verkiezing archiefstuk van het jaar

Aansluitend op de Maand van de Geschiedenis loopt de verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’. Dit is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Archieven en musea worden gevraagd hun mooiste of interessantste stuk over het thema van de Maand van de Geschiedenis in te sturen. Vanuit Flevoland stuurde Batavialand een foto van opstandige Urker vissers die vrezen voor hun inkomen na de afsluiting van de Zuiderzee. Lees het verhaal bij de foto en stem op http://www.stukvanhetjaar.nl.

Duik in de archieven

Op woensdag 24 oktober kunnen kinderen in de archieven duiken. Het plan van Cornelis Lely om de Zuiderzee af te sluiten viel niet bij iedereen in goede aarde. Heel veel mensen leefden van het werk dat de Zuiderzee hen bood. Vissers, knechten, bedrijven aan de wal. Mensen verloren hun werk en inkomen. Daarvoor is de Zuiderzeesteunwet bedacht. Deze wet zou ervoor zorgen dat mensen geld aan konden vragen om bijvoorbeeld een nieuw beroep te leren. In 1925 konden mensen een aanvraag indienen. Doe mee met de workshop en speur in brieven en foto’s naar het leven van mensen uit die tijd.

Bezoek de Piratendag

Op zaterdag 20 oktober vindt de Piratendag plaats in Batavialand. Deze dag is de werf van Batavialand één groot pirateneiland, waarbij kinderen en hun (groot)ouders zich de hele dag kunnen uitleven met verschillende activiteiten. Zo kunnen de bezoekers kennis maken met de werf en haar ambachten, maar ook kunnen de kinderen meehelpen het schip de Batavia te bevrijden van de ‘slechte piraten’ inclusief kanongebulder!