Museum

Ga mee op reis door onze geschiedenis

In het museum van Batavialand nemen we je mee op een reis door de Nederlandse geschiedenis die 7000 jaar geleden begint. Wist je dat er toen al mensen woonden in het gebied dat nu Flevoland is? Je leert alles over deze geschiedenis in de tentoonstelling Oer! Het gebied dat nu Flevoland is heeft diverse gedaantes gehad. Waar het 7000 jaar geleden land was, kwam daarna water en uiteindelijk hebben we er in de 20e eeuw weer land van gemaakt. “Land gemaakt door mensenhanden” zingen we in het Flevolands volkslied. Hoe dat gegaan is zie je in de tentoonstelling Polderen! die gaat over het verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject.

Vergane Schepen

Een bijzondere plek in ons museum is de Noordoostpolder schuur, een originele schokbeton schuur die zo kenmerkend is voor het landschap in de Noordoostpolder. De tentoonstelling Vergane Schepen vertelt het verhaal van de schepen die ooit voeren op de Zuiderzee en toont bijzondere objecten uit de Rijksmaritieme Collectie. In een afgezonderde ruimte vind je hier een bijzonder zeemansgraf.

Het watertheater

In het watertheater draait alles om watermanagement en droge voeten. Het is een echte polder waar onze jonge bezoekers aan de slag gaan om sluizen te bedienen of dijken te bouwen. Spelenderwijs leer je hoe een polder functioneert.

Watermensen

Voor onze kleinste bezoekers vertellen we in de tentoonstelling Watermensen het sprookje over de mensen die woonden op de bodem van de zee.

Ondergronds

In de tentoonstelling Ondergronds ben je archeoloog en kun je een echte opgraving doen met een metaaldetector en boomringen tellen om te onderzoeken hoe oud de boom en scheepshout is.

Cornelis Lely

Zonder de ideeën van Cornelis Lely over de afsluiting van de Zuiderzee en de Zuiderzeewet van 1918 zou er geen Lelystad en zeker geen Batavialand zijn geweest op deze plek. In Batavialand laten we je in de film ‘De droom van Lely’ kennismaken met deze bijzondere persoon, zijn drijfveren en levenswerk.

Cornelis Lely Centrum

Onder de noemer van Cornelis Lely Centrum worden collecties beheerd en wordt historisch onderzoek gedaan. In Batavialand vind je het Maritiem Depot met de maritiem archeologische collectie van het Rijk, het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Flevoland en de bibliotheek, archieven en museale voorwerpen van Flevoland en het Zuiderzeeproject.

De onderzoekers van Batavialand zijn gepassioneerd over de geschiedenis van Flevoland en het Zuiderzeeproject en de Nederlandse traditie van inpoldering en landinrichting. Er wordt historisch onderzoek gedaan om het publiek zo goed mogelijk te informeren over ons verleden. De bronnen en resultaten van het onderzoek zijn zichtbaar in Batavialand, op de werf en in het museum. Zelf studeren en onderzoek doen kan in het Studiecentrum dat zich bevindt in het museum.

Voor kids

In het museum kan je op avontuur! Dit is echt een super leuke plek om jouw verjaardag te vieren! In het spectaculaire schip van 'De Watermensen' maak je aan de hand van een sprookje kennis met de geheimen van de Zuiderzee. Weet jij eigenlijk wat een archeoloog precies doet? In 'Ondergronds' ga je graven in een spannende archeologische opgraving. En in het Watertheater ga je aan de slag als ingenieur met dijkenbouw. De tijd vliegt om als je hier met je vriendjes en vriendinnetjes bent! Andere kinderen vonden het ook heel leuk. Kijk hier maar eens! Voor het boeken van kinderfeestjes kan je het beste even contact met ons opnemen.

Scholen & Kids

In Batavialand kan je vooral lekker veel “doen”! Dat maakt een bezoek voor kinderen erg leuk. Batavialand heeft ook een breed aanbod aan culturele activiteiten voor het onderwijs. Ons streven is om de lesstof op een attractieve manier aan te bieden, een bezoek in het kader van het lesprogramma wordt zo echt “edutainment”.

Scholen & Kids