Museum

Ontdek 7.000 jaar geschiedenis

Bezoek het interactieve museum in Lelystad voor geweldige tentoonstellingen en activiteiten.

Koop een ticket

Kom naar het interactieve museum van Batavialand in Lelystad en ontdek duizenden jaren aan Nederlandse geschiedenis. Wij nodigen je graag uit voor een dag vol met interessante tentoonstellingen, leerzame presentaties en uitdagende opdrachten. Hoor, zie en voel 7.000 jaar aan geschiedenis op de grens van land en water. Vind uit welke invloed de zee had op het leven van de oermensen, ontdekkingsreizigers en zeelui. In het museum van Batavialand raak je nooit uitgekeken!

Ontdek Batavialand

Batavialand heeft een binnen- en buitenlocatie. Binnen vind je het museum waar je wordt verrast met maritieme tentoonstellingen, presentaties en verschillende doe-dingen voor onze jongste bezoekers. In het museum van Lelystad ontdek en leer je constant nieuwe dingen.
Buiten vind je de werf waar je een geweldige reconstructie van het VOC-schip de Batavia vindt. Steek de handen uit de mouwen en ervaar het harde leven aan boord, helemaal terug in de 17de eeuw.

Koop ticketsPlan je museumbezoek

Activiteiten in het museum

In het museum in Lelystad verveel je je nooit! Ontdek tal van presentaties, tentoonstellingen en de meest interactieve opdrachten. Je leert welke belangrijke rol water had in de geschiedenis. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in het museum? Lees hieronder meer.

IJsselkogge: bevaar de rivieren

Kom met het hele gezin naar de interactieve tentoonstelling over de IJsselkogge: een bewaard gebleven wrak van het Koggeschip uit de eerste helft van de 15de eeuw. Het wrak is in 2010 gevonden op de bodem van de IJssel. Dit was de eerste keer dat men zo’n complete kogge aantrof. Leer meer over het Koggeschip in de interactieve tentoonstelling en ga aan de slag bij een van de riviertafels. Kinderen en volwassenen proberen hier om de rivier bevaarbaar te houden voor de IJsselkogge. Leer op een leuke en interactieve manier hoe water en zand samen-, maar vaak ook tegenwerken.

Vaar zelf met de Kogge

Word een echte schipper en ga aan het roer van de beroemde IJsselkogge staan. Je bestuurt de kogge met een stok. De opdracht is om met de kogge en zijn lading de haven van Kampen te bereiken. Maar pas op! Er liggen harde winden en hoge golven op de loer. Lukt het jou om alle weersinvloeden te trotseren? Test of je een echte schipper bent.

Interactieve ontdekkingsreis: avontuur in zicht

Ga op een geweldig en leerzaam avontuur tijdens de interactieve ontdekkingsreis ‘Wind in de zeilen’. Ontdek hier de overzeese handel door de eeuwen heen. Gewapend met paspoort, kompas en kaart gaan kinderen, samen met hun (groot)ouders, de uitdaging aan. Leer hoe het is om een zeil te hijsen of een schip te laden.

In het Watertheater kruip je in de huid van ingenieur, boer of waterbouwer en leg je zelf dijken en polders aan. Als een echte archeoloog graaf je in het zand en zoek je naar dingen van vroeger. Bezoek ook het schip van de ‘Watermensen’ en ontdek een geheim in een echte onderwaterwereld.

Oermensen in Flevoland

Wie denkt dat Flevoland altijd al onder water heeft gestaan, heeft het mis. Toen de zee werd drooggelegd, werd er 6.000 jaar oud aardewerk gevonden in het huidige Swifterbant. Dit betekent dat er hier duizenden jaren geleden mensen hebben geleefd! Deze mensen worden ook wel Swifterbantmensen genoemd. Het leven was vroeger natuurlijk wel heel anders. De Swifterbantmensen leefden van jacht, visserij en het verzamelen van voedsel. Bijzonder is dat deze mensen ook aan landbouw deden. In het museum vind je de tentoonstelling OER! Hier ontdek je hoe de Swifterbantmensen woonden. Leer wat zij verbouwden, wat ze aten, waarmee ze jaagden en hoe ze omgingen met de dood.

De Flevowand

In het museum in Lelystad vind je een uniek geborduurd handwerk genaamd de Flevowand. De Flevowand is een kleed van maar liefst zestig meter lang met geborduurde historische scènes. Het duurde wel veertigduizend uur om de wand te maken. De Flevowand vertelt als geen ander het verhaal van de Zuiderzee. Ga mee op reis door de geschiedenis, vanaf de IJstijd tot de 21ste eeuw. Kinderen kunnen leuke opdrachten doen en zelf ook een aantal borduursteken zetten.

Ontdek vergane schepen en de Ventjager

Het kon erg druk zijn op de Zuiderzee en bij slecht weer kon het behoorlijk spoken. Hierdoor zijn er door de jaren heen heel wat schepen vergaan. Bij het droogleggen van Flevoland zijn er wel 435 scheepswrakken gevonden! Leer meer over vergane schepen bij de spannende tentoonstelling Vergane Schepen. Ontdek hier ook de Ventjager: een indrukwekkend scheepswrak.

De geweldige tentoonstelling Vergane Schepen is te zien in het Museum van Batavialand in Lelystad. Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij het ticket.

Koop je tickets online

Ontdek de 17de eeuw op de werf

Naast het museum bevindt zich de werf waar je kunt ervaren hoe het er vroeger echt aan toe ging. Bezoek het nagebootste VOC-schip de Batavia en ontdek het harde leven aan boord. Tijdens de rondleiding hoor je de spannende verhalen over de heldendaden en gebeurtenissen aan boord van de Batavia. Bezoek de authentieke werkplaatsen op de werf en help mee bij het smeden van ijzer, het breeuwen of touwslaan. Ga op zoek naar aanwijzingen tijdens de spannende Blacklightspeurtocht. Momenteel wordt er op de werf ook een waterschip gebouwd. Vanaf een loopbrug kijk je naar de bouw van het indrukwekkende schip.

Lekker lunchen en dineren in Batavialand

Krijg jij ook zo’n honger na een dag vol met interessante tentoonstellingen en uitdagende opdrachten? Wij wel! Maak je bezoek aan het museum in Lelystad compleet met een lunch of diner. Je kunt terecht bij een van de twee sfeervolle restaurants in Batavialand. Voor een overheerlijke lunch, een lekker gebakje of een uitgebreid diner bezoek je restaurant de Taveerne. Dit is een sfeervolle brasserie, gevestigd op de werf. Direct naast het museum vind je restaurant De Cantine: een gezellig restaurant waar je heerlijk kunt lunchen en dineren.

Tarieven museum Lelystad

Ga op ontdekkingsreis in het museum Batavialand in Lelystad en koop je online tickets voor de gewenste dag. Een gezinskaart biedt twee volwassenen en twee kinderen tot 12 jaar toegang tot het museum en de werf. Als je in het bezit bent van een Museumkaart is de toegang gratis.

Individuele Tickets Tarief p.p.
Volwassenen € 14,-
Kind 4 - 12 jaar € 7,50
Kind 0 - 3 jaar Gratis
Gezinskaart* € 36,-
Studenten € 9,50
Museumkaarthouders

Gratis

*De gezinskaart bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen

Combinatietickets* Tarief p.p.
Batavialand – Aviodrome volwassenen € 22,50
Batavialand – Aviodrome kind 4 - 12 jaar € 16,50
Batavialand – Orchideeënhoeve volwassenen € 21,50
Batavialand – Orchideeënhoeve kind 4 - 12 jaar € 11,50
Batavialand – Flevonice volwassenen** € 47,05
Batavialand – Flevonice kind tot 12 jaar** € 33,15

*Combinatietickets zijn enkel te verkrijgen aan de kassa van Batavialand

Plan je bezoek

Bekijk onze tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten in de agenda en plan direct een bezoek aan het museum in Lelystad. Voor meer informatie over het bezoeken van het museum neem je contact met ons op via 0320 22 59 00.

Koop ticketsAgenda

Openingstijden museum Lelystad

In het museum van Batavialand in Lelystad ben je altijd welkom om de leukste activiteiten te ondernemen. Wij zijn 363 dagen per jaar open. Alleen op 25 december en op 1 januari zijn we dicht. Kom dus snel langs!

Openingstijden
Maandag Gesloten (m.u.v. de vakanties)
Dinsdag 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 10.00 – 17.00 uur
Donderdag 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur

Bereikbaarheid

Het museum van Batavialand is gelegen aan het Markermeer in het goed bereikbare Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland.

Met het openbaar vervoer

Het museum van Lelystad bezoeken met het openbaar vervoer is erg gemakkelijk. Binnen tien minuten brengt Stadsbus 3 je vanaf het NS-station in Lelystad naar Batavialand.

Met de auto: routebeschrijving

Kom je met de auto naar Batavialand? Het adres is Bataviaplein 2, Lelystad.

 • Neem op de A6 afslag 11, Lelystad-Noord
 • Volg de Houtribweg/N302 richting Batavia Stad
 • Ga rechtdoor op
  • Drie rotondes, komende uit de richting van Almere
  • Twee rotondes, komende uit de richting van Emmeloord
 • Sorteer na 2,5 kilometer links voor op de splitsing
 • Neem op de rotonde de derde afslag richting Lelystad/Batavia Haven
 • Neem op de volgende rotonde de eerste afslag richting Batavia Haven

Ga rechtdoor op de rotonde in de richting van de VOCweg. Nu rijd je de ingang van de VOC parkeergarage tegemoet.

Parkeren bij Batavialand

Parkeren is mogelijk op twee parkeerplaatsen:

 • In de VOC-garage bij Batavialand. De tarieven bedragen € 1,20 per uur, met een maximum van € 10,- per dag. Pinnen is mogelijk.
 • Bataviastad-P1 (Bataviaplein 60, Lelystad). Er geldt een vast parkeertarief van € 3,- per dag. Betalen mogelijk met contant geld en pin.

Meer informatie over parkeren lees je op onze pagina over de bereikbaarheid.

Mindervaliden

Het museum, de werf en de ambachtswerkplaatsen van Batavialand zijn toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been en/of rolstoelgebonden zijn. De reconstructie van het VOC-schip de Batavia is enkel bereikbaar met trappen. Houd rekening met smalle doorgangen en steile trappen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Kluisjes

In Batavialand zijn kluisjes aanwezig die je huurt met een 50 centmunt, welke na gebruik wordt geretourneerd.

Huisdieren

Huisdieren zijn niet toegelaten in Batavialand. Geleidehonden in functie en officieel opgeleide hulphonden zijn wel toegestaan.

Neem contact op

Wil je meer informatie over een uitje naar het museum van Batavialand in Lelystad of heb je specifieke vragen? Neem contact op via 0320 22 59 00 of info@batavialand.nl.