VOC-schip

Leer meer over het VOC-schip de Batavia tijdens een dagje uit in Batavialand in Lelystad. Lopend over de Batavia ervaar je het echte, zware leven aan boord van een VOC-schip.

TicketsPlan je bezoek

Reconstructie van het VOC-schip De Batavia

Het was de droom van Willem Vos om een VOC schip te bouwen. En op 4 oktober 1985 kwam zijn droom uit: hij bouwde een reconstructie van het spiegelretourschip de Batavia uit 1628. Tien jaar lang werkten ruim 600 jongeren mee aan de bouw en op 7 april 1995 was het eindelijk zover: de Batavia werd officieel gedoopt door Koningin Beatrix.

 

Geschiedenis van het VOC-schip

Het begon allemaal in 1628: de Peperwerf in Amsterdam leverde het VOC-schip de Batavia af. Het schip werd gebouwd in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Eind oktober 1628 vertrok De Batavia naar zijn eerste eindbestemming, Indië. Er waren ruim driehonderd opvarenden aan boord. Naast de werkende bemanning een aantal passagiers.

Het schip vervoerde goederen bedoeld voor de handel, zoals muntgeld, goud, juwelen, kleding en wijn, maar ook stenen voor een nieuwe toegangspoort in Batavia. En natuurlijk was er voedsel en water aanwezig voor de bemanning.

De ondergang van de Batavia

De reis zou acht maanden duren, maar het schip heeft zijn eindpunt nooit bereikt. Schipper Adriaan Jacobsz en opperkoopman François Pelsaert kenden elkaar van een eerdere reis en waren geen vrienden. Het ging dan ook al snel mis. Er volgde een reeks aan gebeurtenissen: complotten, muiterij, schipbreuk en zelfs gevechten op leven en dood. Op 4 juni 1629 liep het schip op een rif en verging de Batavia voor de kust van West-Australië.

Ga mee aan boord aan de Batavia

Bij Batavialand ervaar je even hoe het is om te leven op een VOC-schip! Klim omhoog op de trap van de Batavia, struin over de dekken en ervaar het echte vakmanschap van de scheepsbouw. Op de de werf leer je hoe zeilen worden gemaakt, hoe ijzer wordt gesmeed en hoe bier wordt gebrouwen.

Contact

Wil jij ook het leven aan boord van het VOC-schip de Batavia ervaren? Dat kan! Plan je bezoek en ontdek ons interactieve museum. Heb je eerst nog vragen over Batavialand? Neem dan gerust contact op door te bellen naar 0320 - 22 59 00 of door te mailen naar info@batavialand.nl.

TicketsPlan je bezoek