Kom ontdekken

In de ‘Maand van de Geschiedenis’ zijn er de hele maand activiteiten voor jong en oud.

De herfstvakantie valt samen met de Maand van de Geschiedenis, Week van het Water en Museumkidsweek. Speciaal hiervoor hebben we een aantal activiteiten ontwikkeld. Daardoor zijn er naast vaste tentoonstellingen zoals ‘Het mysterie van het Oorijzerwrak’ de hele maand door nog meer activiteiten voor jong en oud in Batavialand. Redenen genoeg om langs te komen en je te laten verrassen.

ARCHEOHOTSPOT

Batavialand is de perfecte plek voor archeologie. Sporen in de bodem vertellen veel over onze voorouders. De ArcheoHotspot maakt archeologie voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen vragen stellen, archeologen aan het werk zien, onder begeleiding meewerken aan een onderzoek en eigen vondsten ter plekke laten onderzoeken.

Wanneer: elke woensdag in oktober van 13:00 tot 17:00 uur en elke vrijdag in oktober van 10:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 16:00 uur. Het bezoek aan de ArcheoHotspot is op deze dagen gratis.

Koop hier je ticket (je ticket geeft zowel toegang tot de werf als tot het museum


alles over tuigage

Tijdens de herfstvakantie, van 14 tot en met 29 oktober kom je alles te weten over tuigage. De leermeesters op de Batviawerf leren je alles aan de hand van onze mooie modellen en de ambachtelijke werkplaats. Alle dagen zijn er minidemonstraties bij verschillende scheepsmodellen:

Dagelijks om 13:00 uur is er een kort 'Verhaal op zaal' met een enthousiaste gids die aan de hand van een indrukwekkend groot demonstratiemodel de dwarsscheepse tuigage van de Batavia toelicht.

Koop hier je ticket (je ticket geeft zowel toegang tot de werf als tot het museum)


Kopje hakken

Probeer het zelf door een gipsen kopje uit te hakken en maak kennis met dit mooie ambacht. Het kopje mag je mee naar huis nemen als je klaar bent.

Wanneer: elke woensdag en vrijdag in oktober van 11:00 tot 15:00 uur.

Koop hier je ticket (je ticket geeft zowel toegang tot de werf als tot het museum)


Alles over touwknopen

Knoop je eigen allemansendje. Tijdens het knopen wordt van alles verteld over het allemansendje, waar het voor diende en hoe ze vroeger knoopten.

Wanneer: elke zaterdag en woensdag in oktober van 11:00 tot 16:00 uur.

Koop hier je ticket (je ticket geeft zowel toegang tot de werf als tot het museum)


en nog veel meer leuks...

Tijdens de herfstvakantie zijn er alle dagen doorlopende activiteiten voor zowel jong als oud.

  • Oud Hollandse spelen: voor wie er even tussenuit wil en zich ouderwets wil vermaken, hebben we spellen zoals stelten lopen, ring werpen, gatenkaas of hoepelen.
  • Touswslaan: sla samen met een van onze gidsen of ambachtslieden je eigen springtouw en neem hem mee naar huis.
  • Seskat de scheepskat: Mrauw! Onze scheepskatten nemen je graag mee en vertellen ze hun verhalen tijdens een rondleiding.
  • Trosgooien: familieactiviteit op het pleintje tegenover de smederij. Wie kan het touw in één keer om de paal gooien?
  • Buttons maken: voor alle kinderen liggen er kleurplaten en kleurpotloden klaar, en van hun tekening kunnen ze zelf een button maken.
  • Speurtocht: voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar zijn er verschillende speurtochten. De speurtochten brengen je langs alle spannende en leuke plekken in het museum. En heb je de speurtocht volbracht, dan ontvang je een mooi kompas.