Schepenweekend Waterschip

Leer alles over het Waterschip tijdens het schepenweekend

In de maand september heeft Batavialand maar liefst drie schepenweekenden in petto, die uiteraard allemaal hun eigen succesverhaal hebben.

18-19 SEPTEMBER SCHEPENWEEKEND Waterschip

Dit schip is het eerste waterschip wat op traditionele wijze gebouwd wordt sinds 194 jaar, met materialen zoals puddleijzer en veenmos.

Deze zeldzame authentieke reconstructie heeft een prominente plaats op de werf. Tijdens het schepenweekend Waterschip nemen we je mee in het bouwproces van het maken van een Waterschip. Dit Markerwaterschip wordt overnaads gebouwd. Dat betekent dat de planken, ook wel huidgangen genoemd, dakpansgewijs geplaatst worden. Bekijk tijdens een demonstratie hoe deze huidgangen gestoomd, gebogen en geplaatst worden. Of laat je rondleiden in het maritiem depot door Joran Smale en krijg een lezing over de achtergrond van het Waterschip ZM22. Frank Dallmeijer vertelt zijn verhaal over de opgraving, het reconstructie proces van het opgravingsmodel en het 1-op-1 real life model.

Eén van de bijzondere activiteiten die je alleen tijdens het schepenweekend Waterschip kunt bezichtigen is het maken van een roerbeslag in de smederij. Daarnaast zullen op het werfterrein middeleeuwse gerechten gemaakt en vis gerookt worden. Natuurlijk is er de mogelijkheid deze te proeven.

Batavialand is een leerwerkplek voor mensen met een arbeidsafstand. Het Waterschip is één van de belangrijke onderdelen waar niet alleen aan een schip, maar ook aan mensen gebouwd wordt. Zo wordt er met mensen van Concern voor Werk gewerkt, maar ook met internationale studenten van het ESC-programma.

OF KOM NAAR ÉÉN VAN DE ANDERE SCHEPENWEEKENDEN

Het waterschip is het tweede schepenweekend in de reeks. Ook kun je het schepenweekend Batavia of het schepenweekend Ventjager bezoeken. Extra bijzonder is dat de weekenden zowel over een scheepswrak, een schip in aanbouw en een voltooid schip gaan!