IJsselkogge

Dé interactieve familietentoonstelling

Deze interactieve tentoonstelling is geschikt voor het hele gezin

Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen aan de slag bij een riviertafel. Rivieren verzanden en worden ondieper. Schepen lopen vast en de handel stagneert. Probeer de rivier bevaarbaar te houden voor de IJsselkogge. Leer op een leuke en interactieve manier hoe water en zand samen- of tegenwerken. Het tweede interactieve element van de tentoonstelling is ‘Varen met een kogge’. De kogge is met zijn lading op weg naar Kampen. Als schipper bestuur je het schip met een stok. Ga je te langzaam dan moet je zorgen dat de wind in de zeilen komt. Ga je te snel dan moet je je zeil ruimte geven. De lading moet, zo compleet mogelijk, de haven van Kampen zien te bereiken. Met alle weersinvloeden zal dit voor menigeen een uitdaging zijn.

 Vaar de kogge naar veilige haven

Laura Koehler, projectleider van de conservering van de IJsselkogge, vertelt in de tentoonstelling hoe het proces van conservering in zijn werk gaat. Via een 360 graden view bekijken bezoekers de IJsselkogge in het conserveringsstation van alle kanten. En wordt het verhaal vertelt van de Kogge toen en de Kogge nu.

Over het scheepswrak de IJsselkogge

Het wrak is in 2010 gevonden op de bodem van de IJssel. Nooit eerder trof men zo een complete kogge aan. De kogge werd in 2016 onder veel belangstelling uit de IJssel gelicht en ter conservering overgebracht naar Batavialand. Bij het conserveren van de kogge wordt het hout langzaam geïmpregneerd, zodat het scheepswrak voor vele jaren behouden blijft.
Deze kogge is 26 bij 8,5 meter en omstreeks 1400 waarschijnlijk expres afgezonken. Het schip moest het zand, grind en slib blokkeren, zodat de vaargeul in de IJssel op diepte bleef.