De Zeilmakerij

In deze ruimte worden zeilen voor veel verschillende historische schepen met de hand gemaakt. Om een indruk te geven van het formaat van sommige zeilen, zie je in de zeilmakerij aan het plafond het opgerolde grootzeil van de Batavia. Het zeil is helemaal met de hand gemaakt. Naast zeilen voor grote schepen worden hier ook miniatuurzeilen voor scheepsmodellen gemaakt. Bijvoorbeeld de zeilen voor het model van de Zeven Provinciën. Maar niet alleen het aan elkaar naaien van de banen doek gebeurt hier. Op een nagebouwd weefgetouw wordt ook zeildoek gemaakt. De grondstoffen van het zeildoek zijn voornamelijk vlas en hennep.

Afgelopen jaar waren ze op de zeilmakerij bijvoorbeeld bezig met de zeilen voor de reconstructie van de Witte Swaen, het expeditieschip van Willem Barentsz uit 1569. Het schip wordt in de haven van Harlingen nagebouwd en is bekend van het spannende verhaal van de reis en de barre overwintering op Nova Zembla.