De Handelskade

Kom winkelen in de 17e eeuw

Voor tickets van Batavialand: https://tickets.batavialand.nl/nl/tickets

Wie houdt er niet van mooie spullen en lekker eten? Stel je voor: Je staat in hartje Amsterdam op zoek naar dat perfecte item. Paarden met koetsen lopen voorbij. Er zijn geen auto’s, trams of fietsen. Een marktkoopman roept iets en dames met grote rokken en heren met hoge hoeden lopen voorbij. In de 17e eeuw was kopen en verkopen een belangrijke drijfveer. Op de Nieuwendijk kon je de nieuwste modetrends bekijken en de Warmoesstraat was de hoofdwinkelstraat van Amsterdam. Hier kon je je hart ophalen bij juweliers, linnenwinkeliers, kruideniers en tal van andere winkeltjes. Zie je het al voor je?

Batavialand neemt je mee naar de handel in de 17e eeuw. Op de Handelskade sta je midden in de drukte van de markten en de winkels. De Grutter staat in de deuropening te kijken naar het publiek, terwijl de marktkoopman zijn handelswaar verkoopt. Via Batavia Stad lopen bezoekers de Handelskade op, slenterend langs de kraampjes, een kijkje nemend in de winkeltjes.

In de Kleermakerij vind je authentieke stoffen. Bekijk de jurken van edele dames en andere kledingstukken gemaakt van linnen, zijde of katoen.

Geen zin om te winkelen? Loop dan door naar de Kuiperij en de Bierbrouwerij. Zodra je binnenstapt, ruik je de geur van gist en zie je een kuiper aan het werk. Tonnen waren onmisbaar voor het vervoeren van water en bier. Luister naar het verhaal van kuiper Ton Luiten en ruik en proef de ingrediënten van bier.

In het thee- en koffiehuisje van mevrouw van Daalen staan de koekjes klaar. De verkoper deelt graag zijn verhalen over thee en koffie, belangrijke handelsgoederen in die tijd.

Als je het thee- en koffiehuisje uitloopt, spreekt de Grutter je aan. Hij wil graag dat je bij hem in de kruidenierswinkel komt kijken. Deze staat vol met oudhollandse snoepwaren, specerijen en verschillende kazen. Hij weet dat de Boerenleidse kaas lang houdbaar is en daarom meegenomen wordt op de maanden durende handelsreizen.

Met een zakje snoep in de hand kun je lekker bij het vuur zitten en de handel van de 17e eeuw in je opnemen. Winkelen in de 17e eeuw is zo gek nog niet.