Mooi Goed! - spullen boven water

De nieuwste tentoonstelling van Batavialand: Mooi Goed!


Je hebt wellicht eerder archeologische vondsten gezien, maar nog nooit op deze unieke manier. Een tentoonstelling speciaal voor de cultuursnuivers, liefhebbers van scheepsarcheologie, maar vooral van mensen die van mooie dingen houden. Gewone spullen en gebruiksvoorwerpen op een unieke en spannende manier tot leven gebracht. Dat is Mooi Goed!

De Schatkamer

Betreed tentoonstellingsruimte 'De Schatkamer' en laat je betoveren door de artistieke presentatie van voorwerpen uit scheepswrakken, in beeld gebracht door fotograaf Michel Ditzel. De gestileerde beelden, vergezeld met tastbare archeologische objecten, creëren een intrigerende sfeer waarin de voorwerpen aanvoelen als kostbare schatten uit vervlogen tijden. De schoonheid van de voorwerpen staat centraal.

Rijkscollectie Scheepsarcheologie

Conservator van de Rijkscollectie Scheepsarcheologie Joran Smale heeft met zorg een selectie gemaakt van voorwerpen uit het archief van Batavialand. Bewonder hoogtepunten zoals een rijkelijk versierd mes, eeuwenoude kobaltblauwe kruiken en een zilveren zakhorloge. Je kunt zelfs een eigen stilleven creëren met replica's van deze oude objecten uit 'Mooi Goed!'.

Een andere benadering van Scheepsarcheologie

'Mooi Goed!' biedt een andere kijk op scheepsarcheologie, met veel voorwerpen afkomstig uit scheepswrakken in Flevoland. Ontdek de schoonheid van de materiële cultuur van eeuwenoude schepen op de Zuiderzee. Ook zijn voorwerpen uit een schip te zien dat nabij Swifterbant is gevonden, het wrak van dit schip is ook te zien in Batavialand.

Tijdelijke tentoonstelling

Let op: 'Mooi Goed!' betreft een tijdelijke tentoonstelling en zal enkel van 8 december tot en met half maart 2024 te zien zijn. Mis dit niet, want de tentoonstelling biedt een unieke kans om voorwerpen te zien die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. De tentoonstelling is te zien in het museum van Batavialand. Bij het ticket zit het bezoek aan 'Mooi Goed!', het schip de Batavia, de werf én het museum inbegrepen.

De tentoonstelling is gemaakt door een intern team van Batavialand met gerecyclede materialen. 'Mooi Goed!' biedt een unieke kans om normaal niet toegankelijke voorwerpen te zien. De tentoonstelling is toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden, inclusief rolstoelgebruikers, en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Met dank aan

Batavialand wordt structureel gesteund door de provincie Flevoland en het ministerie van OCW. Het beheert circa 60.000 voorwerpen, die de geschiedenis van Flevoland vertellen, vanaf 5000 voor Christus tot aan het inpolderen. Ook valt daaronder de Rijkscollectie voor Scheepsarcheologie.