Voorjaarsvakantie 2024

De voorjaarsvakantie bij Batavialand staat in het teken van het eten aan boord!


Deze voorjaarsvakantie staat bij Batavialand alles in het teken van het eten aan boord van historische schepen. Je kunt overal in Batavialand ontdekken hoe het culinaire leven aan boord er vroeger uit zag. Daarnaast kun je voor het eerst bij Batavialand een blik werpen op eetgerei dat afkomstig is uit het scheepswrak de "Queen Anne", dat in 2018 werd ontdekt. Het hoogtepunt van de vakantieperiode is ongetwijfeld de bijzondere Levende Geschiedenis Dag op 18 februari, waarop de 17e eeuw weer tot leven wordt gebracht; de Batavia zal dan bemand zijn en je terugvoeren naar het leven van toen. Klik hier voor de agenda van alle activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie.

Eten aan boord

Ontdek alles over het eten aan boord van historische schepen. Leer wat er 400 jaar geleden werd gegeten tijdens een reis naar het Oosten. Proef zuurdesemroggebrood, gortepap en scheepsbeschuit en ontdek of je het lekker vindt! Kom meer te weten over het koken aan boord van een waterschip anno 1520, dat in Batavialand wordt nagebouwd. Verhalen over hoe er in de afgelopen vijf eeuwen aan boord werd gegeten, zijn verspreid over heel Batavialand. Voor de geschiedenisliefhebber zijn er op maat gemaakte verhalen die inzoomen op verschillende schepen en het eten daar aan boord.

Plezier voor het hele gezin

In de voorjaarsvakantie is er plezier voor het hele gezin bij Batavialand. Volg de lichtjesspeurtocht (5 tot 14 jaar), verzamel letters en puzzel er een woord van. Misschien wacht er aan het eind wel een prijs! In het museum kun je een potje sjoelen en je eigen button maken. Op de werf daag je iemand uit met trosgooien en laat je je kunsten zien op houten stelten. Speel het spel zeeslag en laat de schepen van je tegenstander zinken. Daarnaast kun je op verschillende dagen activiteiten doen zoals je eigen spijker smeden onder begeleiding van een echte smid, of je kunt jouw eigen beeldhouwwerk maken tijdens het kopje hakken.

Voor het eerst te zien: vondsten uit de Queen Anne

In 2018 werd in een akker in Flevoland scheepswrak NK47-II gevonden. Het schip stamt uit de 18e eeuw en werd vanwege enkele vondsten aan boord de ‘’Queen Anne’’ genoemd. Een deel van de vondsten werd naar het Provinciaal Archeologisch Depot in Batavialand gebracht. Hier werden de voorwerpen verder onderzocht. Nu speciaal voor de voorjaarsvakantie zijn een deel van de vondsten uit het schip voor het eerst te zien bij Batavialand. De voorwerpen passen bij het thema van de voorjaarsvakantie: het is namelijk eetgerei. Bewonder de vondsten in de ArcheoHotspot in het museum.

Levende geschiedenis dag

Ga terug in de tijd op zondag 18 februari, wanneer de vereniging 'Equipe de Delft' het schip de Batavia na 400 jaar weer bemand. Gekleed in historische kleding tonen leden van Equipage De Delft hoe in de 17e eeuw de zeelieden leefden aan boord. Hoe vermaakte zeevaarders zich en welke fascinerende verhalen hebben ze te vertellen? De geschiedenis van de Batavia komt tot leven, je bent van harte welkom aan boord! Klik hier voor meer info.

Nog even te zien: tentoonstelling 'Mooi Goed!'

De tijdelijke tentoonstelling 'Mooi Goed! - Spullen boven water' is nog te zien tot half maart. De tentoonstelling presenteert op een unieke wijze voorwerpen uit het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, gehuisvest in Batavialand. Waarbij de schoonheid van de objecten tot leven komt door middel van indrukwekkende stillevens op grootformaat fotodoeken.

Prik een authentiek vorkje mee in de Taveerne

In ons restaurant, de Taveerne, staan een aantal scheepsgerechten op de kaart. Denk hierbij aan een Pannetje "raasdonders", Scheeps poffer of Muiterij Piepers. Combineer het met een lekker drankje om even bij te komen van alle activiteiten die je in Batavialand kunt doen!

Kanonschieten

Elke zaterdag van de voorjaarsvakantie wordt gekenmerkt door het spectaculaire afvuren van het kanon om 14:00 en 15:00 uur. Ook wordt hierbij uitleg gegeven over de bewapening aan boord de Batavia.

Alle activiteiten zijn inbegrepen bij het toegangsticket van Batavialand. Er is ook een voordelige familiedagkaart. Elke dag vinden er verschillende activiteiten plaats, bekijk de activiteitenpagina van de voorjaarsvakantie voor het overzicht.