Nationale Archeologiedagen

Verdronken Land

Flevoland neemt in de archeologie een bijzondere plaats in. Als aangewonnen land uit zee is dit gebied vooral bekend als scheepskerkhof. Maar de bodem bevat ook talloze schatten uit een veel verder verleden, zoals uit de prehistorische Swifterbantcultuur.

Tijdens de Archeologiedagen op 19 en 20 juni besteden we volop aandacht aan de Flevolandse bodemschatten en het belang van archeologie. Er zijn diverse lezingen over archeologisch onderzoek naar (maritieme) schatten uit deze en vorige eeuwen. Archeologen geven een kijkje achter de schermen door de archeologische depots en het restauratieatelier, er zijn demonstraties vuursteen bewerken en houten lepels snijden. De AWN geeft informatie over vrijwilligerswerk in de archeologie en er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen.

Op het voorplein kun je met de metaaldetector aan de slag! Wat weet jij in het zand te vinden? Speel interactieve spellen op de Active Floor, leer runen schrijven, maak je eigen ketting, puzzel met scherven, maak je eigen potje van klei, doe het molenspel en teken een grottekening of kleurplaat. 

In het bijzonder vertelt Yftinus van Popta zondag 20 juni over zijn onderzoek naar Verdronken Dorpen en opent daarmee de tentoonstelling Verdronken Land.