MuseumJeugdUniversiteit

Hoe overleef je een maandenlange vaartocht?

Hoe overleef je een maandenlange vaartocht?

Bulderende kanons, schreeuwende soldaten, en rustig je maaltijd opeten. Hoe zag het leven er aan boord van een VOC-schip eruit? Continu rekening houden met gevaren als piraten, zandbanken en scheurbuik? Muiterij? Tijdens vier colleges kom je bij Batavialand alles te weten over de beroepen die je vroeger tegenkwam op de Batavia. En bestaan deze beroepen tegenwoordig nou nog steeds? De collegereeks is geschikt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

College 1: Hoe weet je waar je op zee bent?

Op zee zie je alleen maar water. Hoe weet je dan waar je op de wereld bent? En nog belangrijker, welke kant moet je op om naar de juiste haven te gaan?! Tijdens dit college leer je van Willem Vroom, gids bij Batavialand, de betekenissen van moeilijke woorden als jakobsstaf en hemellichamen en hoe mensen deze honderden jaren geleden gebruikten om te weten waar ze heen moesten gaan.
Wanneer: 9 februari 2020 om 13:00 uur

College 2: Wat at/eet je tijdens een maandenlange zeereis?

Een zeereis naar Indïe kon wel 9 maanden duren. Hoe zorgde men er in de Gouden Eeuw voor dat het eten zó lang houdbaar bleef? En wat at je eigenlijk aan boord? En is dat nog steeds zo? Tijdens dit college krijg je antwoord van Willem Vroom, gids bij Batavialand, op al deze vragen, en leer je hoe je ècht scheepsvoedsel klaarmaakt!
Wanneer: 29 maart 2020 om 13:00 uur

College 3: Hoe was het leven van een soldaat aan boord?

Op een VOC-schip als de Batavia voeren veel soldaten mee. Zij leefden op de koebrug, een donker en laag dek waar zij wel 23 uur per dag moesten blijven. Slechts één uur per dag mochten zij naar boven om frisse lucht in te ademen. Hoe was dit voor de soldaten? En waarom moesten zij zo’n lange reis eigenlijk maken? Dit krijg je te horen van Rob van Meer, Ex-marinier.
Wanneer: 19 april 2020 om 13:00 uur

College 4: Hoe schiet je een kanon af?

BOEM! Je schrikt op van een ontzettend hard geluid. Wat was dat? De kannonier lacht, met de brandende lont nog in zijn hand. Cees Middelkoop, kannonier, vertelt hoe hij met zo’n kanon omgaat, hoe hij het kruit veilig bewaard en op wie hij zijn kanon richt. Als je geluk hebt, vuurt hij het kanon zelfs nog een keer af!
Wanneer: 17 mei 2020 om 13:00 uur

Aanmelden

Meld je hier aan vanaf zaterdag 21 december 2019: https://museumjeugduniversiteit.nl/musea/batavialand/. Kosten zijn € 20,- voor een collegereeks van vier colleges. Het is niet mogelijk om de colleges afzonderlijk te bezoeken. De ouders zitten tijdens de colleges niet in de collegezaal, zij hebben de mogelijkheid om Batavialand te bezoeken of in Batavia Stad te gaan shoppen.