VRIEND IN BEELD

Jaap Eelman

'Mijn twee grote liefdes zijn natuur en geschiedenis'

Jaap Eelman, oud-geschiedenisleraar, is vriend van Batavialand door zijn interesse in historie.

‘Ik vind het geweldig om mee te doen aan een opgraving.’ Jaap is lid van de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland)en heeft deze zomer meegeholpen om bij Rutten het wrak NK47-II op te graven. De NK47-II is een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip met een lengte van ongeveer 30 meter. Jaap: ‘Deze vondst is voor dit gebied vrij ongebruikelijk, omdat zulke grote schepen te diep staken om veilig op de Zuiderzee te varen. Daarom werd hun lading meestal overgeladen op kleinere schepen. Hoe dit schip toch op de Zuiderzee terecht is gekomen en waarom het daar is vergaan weten we nog niet. Door de in het schip gevonden voorwerpen, verwachten we dat het een Engels schip is.’ Wat archeologie voor Jaap zo interessant maakt, is dat alles op zijn plaats valt als je alle “puzzelstukjes” hebt. Zoals het stuk touw en een scheepsnagel uit het wrak. ‘De scheepsnagel is voor mij extra bijzonder omdat ik deze, bij hoge uitzondering, mee mocht nemen’, vertelt Jaap.