Enkele Reis

Als je smult van verhalen vol spanning, intriges en drama, stap dan aan boord van de Batavia.

In 1628 leverde de Peperwerf in Amsterdam de Batavia af. Dit spiegelretourschip was gebouwd in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Eind oktober 1628 vertrok het schip vanaf Texel met als einddoel Nederlands-Indië. Aan boord ruim driehonderd opvarenden, goederen zoals muntgeld, goud, juwelen, luxe gebruiksgoederen, kleding, blokken zandsteen en natuurlijk voedsel en wijn. De reis zou ongeveer acht maanden duren.

Het liep anders. Schipper Adriaan Jacobsz en opperkoopman François Pelsaert waren geen vrienden. Een van de passagiers, de koopmansvrouw Lucretia Jans, was niet gediend van de avances van Jacobsz. Dat vormde de start van een kettingreeks van gebeurtenissen: complotten, muiterij, schipbreuk, gevechten op leven en dood. De Batavia verging op 4 juni 1629 voor de kust van West-Australië.

Waar komen deze verhalen beter tot leven dan aan boord van de Batavia? Je voelt hoe het is om als soldaat je dagen op het benauwde koedek te moeten doorbrengen. Of de luxe als schipper in de kapiteinshut waar je een eigen ‘toilet’ hebt.

Klim aan boord en ontdek alles over de VOC-tijd en de enkele reis van de Batavia… als je durft.