Reconstructie

Wat had je in de 17e eeuw nodig om een spiegelretourschip te bouwen? In de eerste plaats veel hout, nagels, touw en doek. En natuurlijk kennis en vakmanschap, opgedaan in de praktijk en overgedragen van generatie op generatie. Het waren hoogtijdagen voor de houten scheepsbouw met orders vanuit heel Europa.

Ruim 200 jaar later blies Willem Vos de houten scheepsbouw nieuw leven in. Op 4 oktober 1985 begon hij aan zijn droom: een reconstructie maken van een spiegelretourschip uit 1628. Het werd de Batavia, een schip met een verhaal. Onder zijn bezielende leiding bouwden gedurende tien jaar ruim 600 jongeren mee aan de Batavia en kregen zo de kans een vak te leren. Op 7 april 1995 werd de Batavia gedoopt door Koningin Beatrix.

Wat maakt de Batavia uniek?

Zodra je het schip ziet, springen de rijke, veelkleurige versieringen in het oog. De wind fluit langs de tuigage, het hout kraakt en piept. Binnen is het donker en ruik je een mengsel van hout, water en ijzer. De ontdekkingstocht langs de verschillende dekken kan beginnen.

Een schip bomvol spannende verhalen over de VOC-tijd, over vakmanschap, over passie. Kom ruiken, voelen, proeven en laat je meenemen in een reis door de tijd.