De Smederij

In het zwarte gebouw midden op de werf vind je de Smederij, je ziet en ruikt de rook en het vuur, en je hoort de hamerslagen op het gloeiend metaal. Ook dit ambacht is erg belangrijk voor een scheepswerf. Alle metalen onderdelen van een schip en gereedschappen worden hier gemaakt.

Smeden van sintels voor het waterschip

Het bijzondere van deze smederij is het gebruik van de oorspronkelijke metalen en technieken, zoals bijvoorbeeld het vuurlassen van smeedijzer.

Vuurlassen van smeedijzer
Vuurlassen van smeedijzer

Historisch onderzoek is een belangrijk deel van de smederijwerkzaamheden. Bijvoorbeeld wat een donderketting is, waarvoor het werd gebruikt en vooral hoe het gemaakt werd. In de smederij gaan we dat dan proefondervindelijk vaststellen, oftewel experimentele archeologie. Zo hebben we op basis van een wrakvondst van de originele Batavia een donderbus nauwkeurig kunnen namaken.

Wrakvondst Batavia, fragment van een donderbusloop

Replica Batavia’s donderbus

Ook educatie en opleiding is op de werf een waardevol onderdeel van het smeedvak. Het is een ambacht wat je niet zomaar overal meer kunt leren, en het vergt enorm veel aandacht, oefening en vaardigheid om het onder de knie te krijgen. Maar als je alle benodigde disciplines van het smeden beheerst dan kan je oneindig veel met metaal maken!

Replica Batavia's houwdegen