De Weverij en Zeilmakerij

Museum Batavialand in Lelystad herbergt een weverij en zeilmakerij die cruciaal zijn voor het maken van zeilen voor de reconstructie van historische schepen, zoals de reconstructie van het spiegelretourschip "De Batavia" uit 1628. Deze weverij en zeilmakerij spelen een essentiële rol bij het weven van zeilen voor de schepen die in het museum worden gebouwd en onderhouden.

Het Weefproces

In de weverij worden voornamelijk hennepgarens gebruikt, een bastvezel die vroeger veel werd gebruikt voor zeildoek vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Hennepvezels zijn twee tot drie meter lang en worden verwerkt tot ketting- en inslaggarens. De kettinggarens worden gespannen op antieke en commerciële weefgetouwen, terwijl de inslaggarens met veel kracht worden aangeslagen om stevig doek te creëren. Dit proces vereist precisie en vakmanschap, vooral omdat hennep niet elastisch is en spanningsverschillen snel kunnen optreden.

Het maken van het zeil

De weverij beschikt over verschillende getouwen, waaronder een replica van een antiek getouw uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vrijwilligers werken op deze getouwen om zeilen te produceren volgens historische methoden. De getouwen zijn aangepast om moderne problemen, zoals draadbreuk, te minimaliseren door het gebruik van katoenen hevels met metalen ogen.

Bezoek de Weverij en de Zeilmakerij

Bezoekers van Museum Batavialand kunnen de weverij en zeilmakerij bezichtigen en zien hoe de ambachtslieden, voornamelijk vrijwilligers, aan het werk zijn. Dit biedt een unieke kijk op de ambachten die essentieel waren voor de zeilvaart in de zeventiende eeuw. De weverij en zeilmakerij van Museum Batavialand zijn een eerbetoon aan de rijke maritieme geschiedenis en laten zien hoe traditioneel vakmanschap vandaag de dag nog steeds in leven wordt gehouden.

Zie hier een impressie van hoe de zeilen in onze zeilmakerij worden gemaakt:

Wil je nog meer weten? Klik dan hier voor een uitgebreide beschrijving van het werk dat de weverij en zeilmakerij van Museum Batavialand doen.