Dagje uit

Neem je kinderen mee voor een dagje uit in Batavialand in Flevoland.

Met een uitstapje naar het interactieve museum Batavialand leer je meer over 7.000 jaar leven op de grens van land en water, terwijl de kinderen zich vermaken met een spectaculaire ontdekkingstocht. Vind uit welke invloed de zee had op het leven van oermensen, ontdekkingsreizigers en zeelui. Op de buitenlocatie, de werf, vind je nog veel meer activiteiten voor het hele gezin: leer een ambacht, ga mee met een rondleiding op De Batavia of doe de spannende blacklight-speurtocht.

Tickets Plan je bezoek

Leuk dagje uit in Lelystad

Met verschillende interactieve tentoonstellingen en uitdagende educatieve presentaties voor het hele gezin vermaken jullie je de hele dag in Batavialand. Batavialand heeft een binnen- en buitenlocatie. Naast het museum binnen waan je je buiten op de werf in het verleden op het dek van de reconstructie van het VOC-schip De Batavia.

Steek op de werf je handen uit de mouwen en maak kennis met verschillende ambachten uit de 17e eeuw. Op de werf in Lelystad kun je ijzer smeden, beeld snijden en touw slaan. Precies zoals het vroeger ging!

Ontdekkingstocht voor het hele gezin

Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door het museum. Vind samen met de kinderen de weg door de geschiedenis van de overzeese handel. Laad een schip en hijs de zeilen op weg naar avontuur! Op de grens tussen water en land leg je zelf dijken aan als een echte waterbouwer.

Vergeet niet in het zand te graven. Misschien vind je nog bijzondere, authentieke spullen, net als een echte archeoloog. Kijk ook in het schip van de ‘Watermensen’ en ontdek het geheim in de onderwaterwereld.

Activiteiten in het museum

Wat is er allemaal nog meer te doen in het museum en op de werf in Batavialand? Ontdek onze activiteiten en kom langs voor een avontuurlijk en leerzaam dagje uit in Flevoland!

Hou de rivieren bevaarbaar

Rivieren zijn levendig en veranderen door de jaren heen. Leer hoe zand en water samen bewegen bij onze riviertafels. Jij moet ervoor zorgen dat de rivieren niet dichtslibben. Anders lopen de schepen vast en staat de handel stil. Spannend spel voor ouders én kinderen.

Vaar zelf met de Kogge

Ga aan het roer van de beroemde IJsselkogge staan. Breng dit bijzondere schip met complete lading naar de haven van Kampen. Bestuur het schip met de helmstok, maar pas op voor de harde wind en hoge golven! Lukt het jou om de Kogge in bedwang te houden tijdens de verschillende weersinvloeden? Test of jij een echte schipper bent.

Scheepswrakken in de Zuiderzee

Het kan behoorlijk spoken op zee en er zijn heel wat schepen vergaan door de jaren heen. Bij het droogleggen van de zeebodem in Flevoland zijn er 435 scheepswrakken gevonden. Bekijk deze vergane glorie tijdens een dagje uit bij Batavialand.

Oermensen in Flevoland

Toen de zee werd drooggelegd in het huidige Swifterbant werd er aardewerk opgegraven. Dit bleek afkomstig van mensen die zesduizend jaar geleden het huidige Flevoland bewoonden. Ontdek bij de tentoonstelling OER! hoe deze mensen leefden: waar ze woonden, wat ze verbouwden, wat ze aten en waarmee ze jaagden.

Flevowand

De geschiedenis van de Zuiderzee afgeschilderd op een breedte van 60 meter: de Flevowand is een geborduurd kleed met historische scènes die reiken van de IJstijd tot de 21e eeuw. 14 jaar lang werkten 25 borduursters uit Biddinghuizen aan de unieke wand.

Veertigduizend zoek-, ontwerp- en borduururen later hangt er een uniek kleed met verbluffende details en boeiende scènes. Een bezoek aan de Flevowand mag niet ontbreken tijdens een dagje uit met het hele gezin. Kinderen leven zich uit door spannende opdrachten te doen bij de Flevowand.

De werf: een dagje uit in het verleden

Naast het museum waan je je op de werf in het verleden. Rondlopend op de reconstructie van het VOC-schip De Batavia, ben je helemaal terug in de 17de eeuw. Hoor tijdens de rondleiding verhalen over de heldendaden en gebeurtenissen aan boord van de Batavia en laat je meeslepen in het avontuur.

Doe-uitje: maak kennis met ambachten

Ga tijdens het dagje weg nog een stapje verder de 17de eeuw in, in de authentieke werkplaatsen op de werf. Kijk hoe ijzer wordt gesmeed, touw geslagen en hoe zeilen worden gemaakt. En help mee! Smeed je eigen souvenir van ijzer en sla je eigen springtouw.

Het waterschip

In de zestiende en zeventiende eeuw voeren veel verschillende schepen over de Zuiderzee. Het meest kenmerkende vissersschip in die periode was het waterschip. Op de werf in Batavialand bouwen onder andere vrijwilligers en stagiairs nog iedere dag aan dit schip. Kom langs in de werf en bekijk vanaf de loopbrug hoe we een echt historisch vissersschip bouwen.

Spannende speurtochten

Bij Batavialand hoef je je zeker niet te vervelen! Kom tijdens de vakantie of in het weekend langs en ga voor een spannende speurtocht. Ontdek alles over de indrukwekkende reis van de Batavia en ga met de blacklight-lamp op zoek naar geheime en, voor het blote oog onzichtbare, aanwijzingen. Zorg dat je geen aanwijzing mist, zodat je na afloop alles over de Batavia weet.

Tarieven leuk dagje uit

Voor een dagje weg bij Batavialand koop je online tickets voor de gewenste dag. Een gezinskaart geeft twee volwassenen en twee kinderen tot 12 jaar toegang tot het museum en de werf. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee. Tijdens het dagje uit in Flevoland ook een bezoek brengen aan Aviodrome of de Orchideeënhoeve? Aan de kassa van Batavialand zijn combinatietickets beschikbaar. Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.

Individuele Tickets Tarief p.p.
Volwassenen € 16,-
Kind 4 - 12 jaar* € 8,50
Kind 0 - 3 jaar Gratis
Gezinskaart** € 41,-
Studenten € 11,-
Museumkaarthouders Gratis

* De gezinskaart bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen

Combinatietickets* Tarief p.p.
Batavialand – Aviodrome volwassenen € 25,45
Batavialand – Aviodrome kind 4 - 12 jaar € 18,45
Batavialand – Orchideeënhoeve volwassenen € 22,75
Batavialand – Orchideeënhoeve kind 4 - 12 jaar € 13,50

*Combinatietickets zijn enkel te verkrijgen aan de kassa van Batavialand

Leuke extra activiteiten

Het hele jaar door organiseren we in Batavialand speurtochten, presentaties en tentoonstellingen. In de weekenden en vakantieperiode zorgen we voor extra vertier voor de kinderen met bijvoorbeeld de Piratendag, demonstratie kanonschieten of workshop knopen. Bekijk in onze agenda wat er op de planning staat op jullie dagje uit in Flevoland.

Tickets Plan je bezoek

Een aandenken aan Batavialand

Op de werf maak je als aandenken van het leuke dagje uit je eigen souvenir: hoe cool is dat? Voor meer souvenirs kun je terecht in onze winkels. Hier vind je leuke en originele cadeaus. De artikelen zijn in de eigen werkplaats gemaakt of hebben met een van de thema’s van Batavialand te maken. Een specifieke wens? Vertel het ons en wij maken een uniek geschenk. Zelfs voor zeilen voor jouw schip kun je bij ons terecht.

Een compleet dagje weg in Flevoland

Maak het leuke dagje uit met het gezin compleet met een break of afsluiter in een van de twee sfeervolle restaurants van Batavialand. Een lekker kopje koffie met een heerlijk gebakje of snelle lunch in restaurant de Taveerne of gezellig lunchen of dineren in restaurant De Cantine.

Altijd welkom voor een leuk uitstapje

Batavialand is bijna het gehele jaar geopend! Kom je snel langs voor een leuk dagje uit met de kinderen?

Openingstijden
Maandag 11.00 – 17.00 uur *
Dinsdag 11.00 – 17.00 uur
Woensdag 11.00 – 17.00 uur
Donderdag 11.00 – 17.00 uur
Vrijdag 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag 11.00 – 17.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur

* tijdens schoolvakanties geopend op maandag

Plan je bezoek

Bekijk onze tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten in de agenda en plan direct een bezoek aan Batavialand. Voor meer informatie over je dagje uit neem je contact met ons op via 0320 22 59 00.

Tickets Plan je bezoek

Als bedrijfsuitje naar Batavialand

Een dagje uit met collega’s? Batavialand is een unieke locatie voor een zakelijke meeting, vergadering, borrel of teamuitje. Een netwerkborrel op een steiger met uitzicht op het Markermeer of een teambuilding-dag op De Batavia is wel even wat anders dan een normale vergaderruimte op kantoor. Laat die inspiratie maar komen! Voor een relatiedag of zakelijk diner stellen wij de werf, het museum of het VOC-schip beschikbaar. Inclusief exclusieve rondleiding, alleen voor medewerkers, klanten en relaties. Zorg voor een zakelijk evenement om nooit te vergeten. Neem voor meer informatie en reserveringen contact op via 0320 22 59 00 of reserveringen@batavialand.nl.

Bereikbaarheid

Hoe kan het ook anders dan dat Batavialand aan het water ligt. Aan het Markermeer in het goed bereikbare Lelystad vind je Batavialand. Binnen in het museum zijn de tentoonstellingen, presentaties en meest interactieve opdrachten voor de kinderen. Buiten, rechts naast het museum, is de werf.

Met het openbaar vervoer

Een dagje uit in Flevoland met het openbaar vervoer? Stadsbus 3 brengt je vanaf NS-station Lelystad in tien minuten naar Batavialand.

Met de auto: routebeschrijving

 • Neem op de A6 afslag 11, Lelystad-Noord
 • Volg de Houtribweg/N302 richting Batavia Stad
 • Ga rechtdoor op

  • Drie rotondes, komende uit de richting van Almere
  • Twee rotondes, komende uit de richting van Emmeloord
 • Sorteer na 2,5 kilometer links voor op de splitsing
 • Neem op de rotonde de derde afslag richting Lelystad/Batavia Haven
 • Neem op de volgende rotonde de eerste afslag richting Batavia Haven
 • Ga rechtdoor op de rotonde in de richting van de VOCweg. Nu rijd je de ingang van de VOC parkeergarage tegemoet.

Parkeren bij Batavialand

Parkeren kan in de VOC-garage, waar je € 1,20 per uur betaalt met een maximum van € 10,- per dag. Op P1 van het naastgelegen Bataviastad betaal je € 3,- per dag voor parkeren. Invalidenparkeerplaatsen bevinden zich op de Oostvaardersdijk, tegenover de ingang van de werf.

Neem contact op

Wil je meer informatie over een uitstapje naar Batavialand of heb je specifieke vragen? Neem contact op via 0320 22 59 00 of info@batavialand.nl.