De Batavia

Stap aan boord

De Batavia is een van de pronkstukken van Batavialand! Waan je terug in de 17de eeuw en stap aan boord op de reconstructie van dit prachtige VOC-schip. Onze gidsen vertellen met passie verhalen over de reis van de Batavia.

De bouw van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia

De reconstructie van de Batavia was een initiatief van scheepsbouwmeester Willem Vos. In 1985 werd gestart met de bouw, waarbij Willem Vos op bezielende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren en de gehele bouw van het schip. Uitgangspunten waren een authentieke herbouw, met gebruikmaking van originele materialen en een bouwmethode op ambachtelijke wijze. Het schip is geheel van Deens eiken vervaardigd en is versierd met enkele honderden met de hand gesneden beelden en ornamenten. Ook tuigage en geschut werden gereconstrueerd.

Op 7 april 1995 heeft Koningin Beatrix dit schip ‘Batavia' gedoopt, waarna het tewater is gezet. Sindsdien is de Batavia elke dag te bezoeken in Lelystad.

Over de Batavia

De oorspronkelijke Batavia werd in 1628 gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op de Peperwerf in Amsterdam. Het was een retourschip, speciaal ontworpen om de lange reis naar en van Indië te ondernemen. Echter op 4 juni 1629 is het schip op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië.

Willem Vos; scheepsbouwmeester van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia