Waterbeheer en polders

Dankzij de ontstaansgeschiedenis van Nederland zijn Nederlanders experts in waterbeheer en polders. Collectief waterbeheer speelt al sinds de 11e eeuw en onze geschiedenis bevat talloze verhalen over dijkenbouwers, windmolens, gemalen, sluizen en waterschappen. Van de Nederlandse deskundigheid op het gebied van waterbeheer en polders wordt over de hele wereld gebruik gemaakt.

De angst voor enorme overstromingen door stormvloeden is bezworen met de uitvoering van het Deltaplan uit de vorige eeuw. De uitdaging voor de 21e eeuw is om de hoeveelheid water ten gevolge van de klimaatverandering te beheersen. We hebben te maken met bodemdaling in kust en deltagebieden, een stijgend zeewaterniveau en grote hoeveelheden regenwater waardoor rivieren zwellen en overstromingen dreigen.

POLDERS IN DE WERELD

Nederland is beroemd om zijn polders. Het verhaal van de polder Flevoland (1000 km²) teruggewonnen uit zee is  wereldwijd bekend. Er zijn echter ook polders in vele (ca. 100) andere landen verdeeld over alle continenten. Oud ingenieur van de Rijksdienst prof. dr. Bart Schultz verzamelt informatie over  polders in de wereld en schrijft daarover in landendocumenten. Hij verzorgt ook regelmatig lezingen over waterbeheer. (Een voorbeeld vind je hier.)

Polders liggen in de regel langs de rivieren en in de kust en deltagebieden. Er zijn drie typen polders: 1. drooggemaakt laaggelegen land 2.  bedijkingen langs de kusten 3.  drooggemaakte meren.  Landen met veel polders zijn Bangladesh, België, China, Duitsland, Japan, Verenigde Staten en Zuid Korea.

Hieronder ziet u een kaart met de polders in de wereld. Voor een uitgebreid document per land scrolt u naar onderen en klik op het desbetreffende land.

 

Continent Landen met polders Oppervlakte in km2
Afrika 28  15.100
Amerika's 17  10.700
Azië 21 624.000
Europa 34   54.600
Oceanië   2       134
landendocumenten
Afrika

Egypte, Gambia, Ghana, GuineaGuinea-Bissau, Kameroen, KeniaMadagaskar,  Mali,  MarokkoMauritanië,  MauritiusMozambique, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone,  Soedan, Zuid-Soedan, SomaliëTanzania, Tsjaad, Tunesië, UgandaZambia

Amerika

Argentinië, Brazilië, Canada, Colombia, Cuba , Frans-Guyana, Guyana, Honduras, Jamaica, Mexico, Peru, Puerto Rico, Suriname, Trinidad en Tobago, Uruguay,  Venezuela, Verenigde Staten

Azië

Bangladesh, Cambodja, China, Filippijnen, India, Indonesië, Iran, IrakIsraël, JapanKazachstanMaleisië,  Myanmar,  Noord Korea, Pakistan, SingaporeSri Lanka, Taiwan, ThailandVietnamZuid Korea

 
Oceanië

Australië, Nieuw Zeeland

Mail voor meer informatie over waterbeheer en polders naar poldersintheworld@batavialand.nl