Werf

De Batavia

Op de werf in Batavialand zie je hoe Nederlanders zich door de eeuwen heen meester hebben gemaakt in het bouwen van robuuste schepen om de Nederlandse wateren en wereldzeeën mee te bevaren. Hier word je meegenomen in de wereld van historische scheepsbouw, ambachten en de Gouden Eeuw. De beroemde reconstructie van het VOC Retourschip de Batavia ligt aan de kade in Batavialand. Er wordt hard gewerkt op het schip om de Batavia in goede conditie te houden. Terwijl je over de verschillende dekken struint hoor je van enthousiaste vrijwilligers prachtige verhalen over het zeemansleven, de VOC, de gevaren onderweg en wat er gegeten werd aan boord. Je waant je echt in de 17e eeuw!

De Werkplaatsen

Op de werf gonst het van de bedrijvigheid. In de modelbouwzaal, de smederij, de beeld snijderij, de tuigerij en op de zeilzolder wordt gewerkt aan prachtige werkstukken. Bewonder de enorme, handgemaakte zeilen van de Batavia of probeer zelf eens om een houtsnijwerk te maken! Onze jonge bezoekers kunnen de handen uit de mouwen steken in de smederij en op de touwbaan. Ze kunnen hier zelf hun eigen souvenir maken! En vergeet niet het model van de 7 Provinciën te bekijken, een uniek scheepsmodel in een schaal van 1 op 10 dat z’n voltooiing nadert!

Het Waterschip

In oktober 2016 zijn we begonnen met de bouw van het Waterschip. Een waterschip is een scheepstype dat al in de 14e eeuw genoemd werd. In 1827 is het laatste waterschip uit de vaart genomen. In Flevoland zijn na de drooglegging tientallen waterschepen aangetroffen. Blijkbaar was het een veelvoorkomend vaartuig op de voormalige Zuiderzee. Daarom hebben we besloten om hier een replica van te bouwen. Op de overdekte bouwplaats vertelt de bouwploeg je graag over hun bouwproject en over de bouwmethode. Hier komt experimentele archeologie tot leven! Ook is er een informatiepaneel dat je uitgebreid informeert over alle wetenswaardigheden van dit project. We streven er naar dat het schip in 2021 klaar is en gaan er dan ook mee zeilen op het Markermeer!

Evenementen

Op de werf worden regelmatig grote evenementen georganiseerd zoals de VOC dagen of Piratendag. Houdt de agenda van Batavialand in de gaten voor de komende activiteiten. Maar we organiseren niet alleen activiteiten voor het publiek, ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van deze inspirerende locatie voor vergaderingen, bedrijfsfeesten of teambuildingsactiviteiten. Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Trouwen

 Honderden paren hebben in de afgelopen 33 jaar hun ja-woord gegeven aan boord van de Batavia of op het werfterrein. Als officiële trouwlocatie kan Batavialand in samenwerking met de Gemeente Lelystad en Restaurant de Taveerne ook jullie trouwdag tot een onvergetelijke dag maken voor niet alleen het bruidspaar maar ook hun gasten. Of je nu kiest voor een ceremonie in de intieme kajuit van de Batavia of een grootse gebeurtenis in een van onze zalen, de herinnering zal onuitwisbaar zijn.

Voor Kids

Speciaal voor kinderen is er op de werf van alles te doen. Dat maakt het een ideale locatie voor een verjaardagsfeestje. Wil jij met je vriendjes een spannende speurtocht doen op de Batavia en daarna een spijker smeden in de smederij? Of ga je liever een eigen springtouw maken? Het kan allemaal in Batavialand! En natuurlijk kan je daarna lekkere poffertjes eten in ons restaurant.
Maar ook als je gewoon met je vader of moeder komt is er van alles te doen. Een speurtocht, spijker slaan, stelt lopen…….. je zult je hier niet snel vergeten. Kijk hier maar eens om te lezen wat andere kinderen van hun bezoek vonden! Voor het boeken van kinderfeestjes kan je het beste even contact met ons opnemen.

Natuurlijk kan je ook met je school komen! Kijk op “Scholen & Kids” voor meer informatie.

Scholen & Kids

In Batavialand kan je vooral lekker veel “doen”! Dat maakt een bezoek voor kinderen erg leuk. Batavialand heeft ook een breed aanbod aan culturele activiteiten voor het onderwijs. Ons streven is om de lesstof op een attractieve manier aan te bieden, een bezoek in het kader van het lesprogramma wordt zo echt “edutainment”.

Scholen & Kids