HET TWIJFELACHTIGE SPEKTAKEL

Ter afsluiting van de maand van de geschiedenis presenteert Batavialand een bijzondere theatervoorstelling:

HET TWIJFELACHTIGE SPEKTAKEL (16+)

Een showman reist rond met zijn kabinet vol wetenschappelijke vernuftigheden. Waar hij ook komt weet hij mensen te overtuigen met zijn verhalen en objecten vol tintelende technologie en wonderschone wetenschap.

Maar dan slaat de twijfel toe. Is de wetenschap nog wel te vertrouwen? De showman gaat samen met het publiek op zoek naar zekerheden in een wereld vol vragen. Is de twijfel te stoppen of is dit slechts het begin van nog meer vragen? Ontdek het bij dit verrassende spektakel vol humor.

De voorstelling is te bezoeken met de reguliere toegangsticket. De optredens vinden plaats om:

  • 11.30 uur
  • 13.30 uur
  • 15.30 uur
  • De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten, en er is plek voor 100 mensen per voorstelling. Aanmelden is niet noodzakelijk maar vol = vol.
ACHTERGROND

In een tijd waarin de wetenschappelijke wereld invloed heeft op het dagelijks leven van mensen, ontstaat ook twijfel of de wetenschap wel te vertrouwen is. Zoals de adviezen rondom de Covid-19 pandemie, hoe klimaatverandering tegengegaan kan worden en hoe de stikstofcrisis wordt aangepakt.

Twijfel is de basis van wetenschap, waarin je vragen blijft stellen en onduidelijkheden en onzekerheden probeert te minimaliseren. Dus twijfel hebben over de wetenschap is juist een onderzoekende houding. Wat kan je dan meenemen over het wetenschappelijke proces in de zoektocht naar antwoorden?

Daarnaast is de manier waarop de wetenschappelijke wereld werkt iets menselijks. Het proces wordt gedaan door mensen, dus het gaat soms fout en er is voortschrijdend inzicht. Dus dat dit twijfel veroorzaakt, lijkt ook geen verrassing.

In deze theatervoorstelling gaan Sjors & Ruud samen met het publiek op zoek naar de zekerheden in de wetenschap. Waar kan je wel op vertrouwen en wat geeft houvast?

De inhoud, met voorbeelden uit de wetenschap, is ontwikkeld in samenwerking met verschillende wetenschapsmusea, zoals Naturalis Biodiversity Center, Science Center Delft, Batavialand, Science LinX, Universiteitsmuseum Groningen en De Museumfabriek.