Mooi Goed! - Spullen boven water

BELEEF SCHEEPSARCHEOLOGIE OP EEN TOTAAL ANDERE MANIER: ‘MOOI GOED! – SPULLEN BOVEN WATER’

Wegens succes verlengd! Door vele enthousiaste reacties van bezoekers heeft Batavialand besloten om de tijdelijke tentoonstelling ‘Mooi Goed!’ eenmalig te verlengen. Nu is je laatste kans om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken, want de tentoonstelling is nog maar tot en met 12 mei geopend.

Een Unieke Duik in het verleden

Museum Batavialand presenteert met trots 'Mooi Goed! - Spullen boven water', een tentoonstelling die de verloren schatten van eeuwenoude scheepswrakken tot leven wekt. Via een mix van fotografie, historische voorwerpen en artistieke belichting, dompelen we bezoekers onder in de intrigerende wereld van scheepsarcheologie. Het is een totaal andere manier om scheepsarcheologie te beleven dan je gewend bent.

De Schoonheid van Scheepsarcheologie

Michel Ditzel, een fotograaf met een artistiek oog, heeft de voorwerpen op unieke wijze vastgelegd. Zijn stijlvolle foto’s, die aandoen als stillevens, samen met de historische stukken zelf, scheppen een sfeervolle ambiance die de bezoeker meeneemt naar vervlogen tijden. De schoonheid van de objecten is hierdoor heel goed zichtbaar.

Schatkamer van Flevoland

Alle voorwerpen zijn afkomstig uit het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, gevestigd in Batavialand. Deze eeuwenoude voorwerpen kunnen door hun kwetsbaarheid slechts tijdelijk tentoongesteld worden. Bijna alle objecten zijn afkomstig uit scheepswrakken gevonden in Flevoland. Dat is niet verwonderlijk, Flevoland is namelijk wereldwijd het grootste scheepswrakkenkerkhof op het droge. Momenteel zijn al bijna 500 wrakken op de Flevolandse bodem gevonden!

Een Visueel Feest van Historische Voorwerpen

Van een rijkelijk versierd mes tot kobaltblauwe kruiken en een zilveren zakhorloge, deze voorwerpen vormen samen een visueel feest dat de materiële cultuur van de historische schepen op de voormalige Zuiderzee tot leven brengt. Bepaalde objecten zijn afkomstig uit een ventjagerwrak dat ook fysiek te bewonderen in Museum Batavialand. Zo komt de scheepsarcheologie nog meer tot leven.

Interactieve en voor Alle Leeftijden

De tentoonstelling biedt interactieve mogelijkheden waarbij bezoekers met replica's van de oude voorwerpen zelf een stilleven kunnen creëren. Dit educatieve, hands-on onderdeel maakt de ervaring vermakelijk voor bezoekers van alle leeftijden. Ook is een digitale reconstructie van een 200 jaar oud scheepskeukentje te zien die voor je ogen van kleur veranderd. Om het af te maken kun je van elke foto in de tentoonstelling een gratis ansichtkaart meenemen.

Duurzame en Toegankelijkheid

‘Mooi Goed!’ is gecreëerd door een intern team van Batavialand met gerecyclede materialen. De tentoonstelling is toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden, inclusief rolstoelgebruikers, en is bijzonder geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. ‘Mooi Goed!’ is inbegrepen bij het standaardticket voor Batavialand en is te zien tot en met 12 mei 2024.

Met dank aan

Batavialand wordt structureel gesteund door de provincie Flevoland en het ministerie van OCW. Het beheert circa 60.000 voorwerpen, die de geschiedenis van Flevoland vertellen, vanaf 5000 voor Christus tot aan het inpolderen. Ook valt daaronder de Rijkscollectie voor Scheepsarcheologie.