Over ons

Geschiedenis

Batavialand is op 1 juli 2017 ontstaan uit een integratie van de Bataviawerf, een deel van Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Samen vertellen zij in Batavialand het prachtige Nederlandse verhaal over het leven op de grens van land en water. Een verhaal over hoe wij als natie ons gevormd hebben, over de totstandkoming van dat unieke Nederlandse DNA dat over de hele wereld geroemd wordt.

De geschiedenis van Batavialand begint in 1985 als scheepsbouwmeester Willem Vos voet aan wal zet in Lelystad om daar te starten aan een welhaast onmogelijke klus: de herbouw van het spiegel-retourschip De Batavia. Op de Bataviawerf wordt jarenlang met man en macht gewerkt en het schip wordt in 1995 te water gezet en gedoopt door HM Koningin Beatrix. In de loop der jaren ontwikkelt de Bataviawerf zich steeds meer naar een toeristische attractie waar bezoekers uit binnen- en buitenland in grote aantallen op af komen.

Naast de Bataviawerf bevindt zich het Nieuw Land Erfgoedcentrum dat in 2004 tot regionaal historisch centrum werd gesmeed door de samenvoeging van Nieuw Land Poldermuseum, het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Flevoland, het Sociaal Historisch Centrum voor Flevoland en het Rijksarchief in de provincie. Het museum, het historisch onderzoek en het provinciaal archeologisch depot zijn in 2017 overgegaan naar Batavialand.

Met de verhuizing van Ketelhaven naar Lelystad komt in 1989 een derde culturele instantie aan de kust in Lelystad: het Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met name tussen de Bataviawerf en het Maritiem Depot ontstaat al snel een hechte samenwerking.

De samenwerking tussen alle instellingen aan de Lelystadse kust wordt in de loop der jaren steeds intensiever met als eerste hoogtepunt het Archeologiefestival in 2012. De minister van OCW heeft Batavialand gevraagd om de wettelijke taken voor het behoud en beheer van de Maritieme Archeologische Rijkscollectie uit te voeren. Deze collectie wordt grotendeels in Lelystad bewaard en de unieke objecten zijn te zien in onze tentoonstellingen.

Mede dankzij een bijdrage van de Provincie Flevoland kan Batavialand zich de komende jaren verder ontwikkelen tot een erfgoedpark waar jong en oud op een unieke, inspirerende manier het unieke verhaal van Nederland kan ervaren. Kom langs bij ons museum in Lelystad!

Scholen & Kids

In Batavialand kan je vooral lekker veel “doen”! Dat maakt een bezoek voor kinderen erg leuk. Batavialand heeft ook een breed aanbod aan culturele activiteiten voor het onderwijs. Ons streven is om de lesstof op een attractieve manier aan te bieden, een bezoek in het kader van het lesprogramma wordt zo echt “edutainment”.

Scholen & Kids