Smeedijzer: verleden, heden & toekomst

In samenwerking met het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK) organiseert Batavialand op vrjidag 22 en zaterdag 23 mei 2020 de Internationale Smedendagen. Dit jaar is het thema Smeedijzer: verleden, heden & toekomst.

Tegenwoordig wordt de term ‘smeedijzer’ vaak verkeerd gebruikt. Metalen ornamenten die gemaakt zijn met gietijzer of gelaste constructies krijgen vaak de naam smeedijzer. Het verschil in kwaliteit en waarde is echter enorm. We begrijpen dat we historisch hardsteen niet moeten repareren met cement, maar als het om smeedijzer gaat dan weten we het vaak niet. De kennis van smeedijzer is in onze moderne tijd bijna verdwenen. Vandaar de keuze voor het thema Smeedijzer!

 Vrijdag 22 mei om 10.00 uur worden de Internationale Smedendagen 2020 officieel geopend. Loop tijdens deze dagen langs de meer dan 15 vuren om demonstraties van de smeden te bekijken. Luister naar hoe ijzer in de loop der tijd zich ontwikkeld heeft. Wat heeft het voor betekenis in het verleden, heden en in de toekomst? Leer hoe het proces van smeden gaat met een renoven. Als je genoeg gezien en geleerd hebt kun je lekker van alles gaan doen. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals smeden, hoefijzer gooien of een ring maken bij de zilversmid. Naast smeedactiviteiten kunnen zij ook touwslaan, met de scheepskat op pad of stelt lopen. Wil je graag wat meenemen van deze dag? Loop dan nog even langs de Handelskade. Daar vind je artikelen die gesmeed zijn, maar ook materiaal die je kunt gebruiken om te smeden. Aan het einde van de dag weet je in ieder geval wat smeedijzer is!